Petr Hartman: Problémy Babišovy manažerské vlády

10. duben 2019

Andrej Babiš je ze světa podnikání zvyklý pracovat s manažery. V politice na tom nechce nic měnit.

Odráží se to i ve složení jeho vlády. Zároveň se ukazuje, že manažerské pojetí v politice úplně nefunguje.

Jiří Leschtina: Vysměje se Babiš spravedlnosti z orlího hnízda?

Andrej Babiš

„My jsme panu Rafajovi řekli, že si počkáme na vyšetřování policie. Kdyby se stalo, že ho policie obviní, tak samozřejmě budeme čekat jeho rezignaci.“

Názorně o tom vypovídá současná výměna v kabinetu. Na odchodu je Dan Ťok a končí také Marta Nováková. Oba dva – v tuto chvíli stále ještě ministři – nejsou politici. O velmi specifických zákonitostech tohoto prostředí neměli ani tušení. Až po nástupu do funkce se přesvědčili o tom, že pouze s manažerským přístupem nevystačí.

Ve světě podnikání bývají jasně vymezené úkoly, kdo na nich má pracovat a kdo za ně nese odpovědnost. Tam by jen těžko mohlo dojít k tomu, že za zády manažera domlouvá různé kšefty člověk, který má ve firmě na starost úplně něco jiného.

Z pozice šéfa firmy

Ondřej Konrád: Kdeže loňské sněhy jsou? Na Ťokově rezignačním lejstru

Dan Ťok

Podle čeho se pozná dobrý ministr? A podle čeho špatný? To mohou vlastně vědět jen lidé z jeho pracovního okolí, především asi náměstkové a postupně další patra podřízených.

Narážím tím na aktivity Jaroslava Faltýnka. První místopředseda hnutí ANO a šéf poslaneckého klubu se například angažoval v tendru na provozovatele mýtného systému. Jak se ukazuje, bez vědomí ministra Dana Ťoka.

Faltýnek se rovněž snažil obsazovat některé důležité posty v resortu dopravy svými lidmi. Byť se na veřejnosti hájil tím, že se snažil Ťokovi pomoci, vypadalo to na pravý opak. Krůček po krůčku se pokoušel oslabovat jeho pozici.

Nebýt podpory od Andreje Babiše, těžko by se Ťok dopracoval k titulu nejdéle sloužícího ministra dopravy. Jeho „dobrovolný“ odchod lze tak vysvětlit nárazem manažera na protřelého politika.

Petr Hartman: S mýtem nemá Faltýnek nic společného, jen se v něm angažoval

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš.

Policejní vyšetřování podivných okolností soutěže na výběr mýta se týká firmy Kapsch a antimonopolního úřadu. Není to problém Jaroslava Faltýnka.

Rovněž Marta Nováková se těžko orientuje v politickém světě, ve kterém na sebe často narážejí různé klientelistické a stranické zájmy. Nemůže přitom počítat s podporou od hnutí ANO. Nemá v něm vytvořené žádné zázemí a je tudíž lehčeji vyměnitelná, než dejme tomu ministr, který je zároveň ve vedení zmiňovaného hnutí.

Byť se názorně ukazuje, že v kabinetu by měli sedět především politici, Andrej Babiš dál prosazuje manažery. Změny ve vládě proto probíhají jako ve firmě. Neúspěšný manažer skončí a na jeho místo nastoupí jiný.

Petr Hartman

Alespoň se šéf ANO nemusí obtěžovat přemýšlením o tom, jak prostřednictvím obsazení jednotlivých ministerských křesel vyvažovat různé mocenské zájmy uvnitř hnutí ANO. Rozhoduje autoritativně z pozice šéfa firmy. Jak se ukazuje, ne vždy dobře.

autor: Petr Hartman
Spustit audio