Itálie vstupuje na čínskou Hedvábnou stezku. Víme, že spolupráce může být i nebezpečná, říká italský novinář

22. březen 2019

Itálie se jako první země ze skupiny G7 chystá vstoupit na Hedvábnou stezku – o víkendu chce podepsat předběžnou smlouvu o zapojení do čínské iniciativy, která má propojit Asii, Blízký východ, Afriku a Evropu v řadě oblastí od politiky přes dopravu.

Italský záměr se ale nezamlouvá Spojeným státům ani Evropské unii. Brusel se totiž snaží členské státy sjednotit ve společném postupu vůči čínským investicím v Evropě.

Podle italského novináře žijícího v Česku Andrease Pieralliho si Itálie od projektu, v němž má jít až o 900 miliard dolarů, slibuje lepší přístup na čínský trh, investice i možnost půjček od Asian Infrastructure Investment Bank.

„Ani v rámci současné vlády není přístup k Číně jednotný. I hlasování o podpisu memoranda bylo docela těsné, byť zatím nejde o nic právně závazného a je čas na dojednání konkrétních podmínek,“ vysvětluje.

Velká část Itálie – politiků i podnikatelů – si je vědoma, že spolupráce s Čínou může být zajímavá, ale i nebezpečná z geopolitického a bezpečnostního hlediska.
Andreas Pieralli

Italská ekonomika loni opět spadla do recese, a to už potřetí za posledních deset let. Země má také po Řecku druhý nejvyšší veřejný dluh v Evropské unii. „Nepříznivou ekonomickou situaci už delší dobu pociťují i občané. O Itálii se mluví jako o nemocném státu Evropy už nějakých 20 let, ale situace se zhoršila hlavně po finanční krizi po roce 2009,“ popisuje novinář.

Itálie sice na rozdíl od jiných jižních států nežádala o větší půjčky z Mezinárodního měnového fondu nebo Evropské unie, ale přibývá Italů, kteří emigrují nebo o tom uvažují.

„Vláda si hodně slibuje od schválení občanského příjmu, který by měl pomoci zhruba 5 milionům Italů, kteří na tom jsou ekonomicky špatně. Ty částky nejsou nijak závratné, v průměru asi 500 euro, pokud nemají jiné příjmy. Mohl by to být impuls pro spotřebu,“ uvádí Pieralli.

Spustit audio

Související