Robert Schuster: Rakousko vábení nové Hedvábné stezky odolává. Zatím

12. duben 2019

Chorvatsko se stalo v těchto dnech dějištěm dalšího pravidelného setkání vlád 16 středo-, východo-, a jihoevropských států s Čínou.

Jedná se o fórum, které podtrhuje ambici druhé největší ekonomiky světa proniknout do politicky heterogenního regionu a zapustit v něm kořínky vlivu, a to nejenom ekonomického.

Číňané nám zkoušejí prodat technologie, kterými špehují své občany, varuje senátor Fischer

Pavel Fischer

Nezávislý senátor Pavel Fischer chce do horní komory Parlamentu pozvat nejbohatšího Čecha a majitele investiční skupiny PPF Petra Kellnera. V Interview Plus řekl, že by ho zajímalo vysvětlení rizik souvisejících s technologiemi 5G čínské firmy Huawei.

Nástrojem k tomu má být zapojení zmíněných států, včetně Česka, do projektu tak zvané nové Hedvábné stezky vzájemně propojující Čínu s několika kontinenty. Ze středoevropského pohledu se na projektu podílejí skoro všechny státy, až na Rakousko.

To se může jevit jako překvapivé, když si uvědomíme, že Rakušané nemají přílišné zábrany, pokud jde o jiné státy, jejichž role je vnímána kontroverzně, jak je tomu u Íránu nebo Ruska, kdy jsou v obou případech ve hře lukrativní zakázky v oblasti energetiky.

O to víc proto překvapuje, že Vídeň je tak zdrženlivá ve vztahu k Číně. Kancléř Sebastian Kurz se sice koncem dubna vydá do Pekingu, aby se spolu s ostatními evropskými státníky – například po boku českého prezidenta Miloše Zemana – vůbec poprvé zúčastnil fóra na podporu nové Hedvábné stezky.

Čína má i jiné páky

Kateřina Procházková: Lidská práva v čínském pojetí

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Nedávno jsme si připomněli 70. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

Avšak podepsat deklaraci o zapojení do celého projektu se kancléř zjevně nechystá. Souvisí to prý s tím, že Vídni vadí v přeneseném slova smyslu „doprovodná hudba“, bez které se to všechno neobejde. K ní patří úvěry, jejichž podmínky jsou výhodné pouze pro jednu, čili čínskou stranu.

Stejně tak, že stěžejní prvky projektu mají postavit čínské firmy. Pro Vídeň ale váží víc i politické dopady. Kdo se totiž tímto způsobem Pekingu upíše, automaticky souhlasí s jeho pohledem na svět: Čína je pouze jedna a je nedělitelná a všechny její pokusy získat kontrolu nad spornými teritorii v Jihočínském moři jsou legitimní a oprávněné. O nezpochybnitelnosti dosavadního přístupu vůči Tibetu ani nemluvě.

Tady nakonec Rakousku přichází vhod jeho přetrvávající neutralita, která jako politická doktrína přežila konec studené války a může nyní, když se svět začíná znovu rozřazovat do různých politických bloků, získat opět na aktualitě.

Lukáš Kovanda: Čínská ekonomika brzdí. Budou z toho trable pro svět?

Čínská ekonomika letos zpomalí

Čínská ekonomika loni zpomalila. A letos zpomalí zase. Nadějí je, že by mělo jít nakonec přece jenom o měkké přistání druhé nejsilnější světové ekonomiky.

Čínští politici si tím ale zjevně hlavu nelámou a nepřestávají Rakušany dál vábit. Pokud by na to přišlo, mohli by například výrazně vstoupit do financování projektu rozšíření širokorozchodné železnice z východoslovenských Košic až do Vídně, což je sen mnoha rakouských politiků a podnikatelů, kteří za to opakovaně a zatím marně lobbovali i u ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mnozí z nich například nesli v minulých týdnech hodně těžce, když přístupovou dohodu k nové Hedvábné stezce podepsali Italové, a to v očekávání, že se právě jejich přístavy a nádraží v budoucnu stanou hlavním obratištěm pro čínské zboží.

Robert Schuster

Teoreticky má ale Čína i jiné páky. Mohla by odejmout vídeňské Zoo tamní pandy, i když se jim tam už desítky let zjevně daří a pravidelně se rozmnožují. Nejpozději pak by došlo na lámání chleba a Rakušané by se ocitli před rozhodnutím, na čí stranu se přiklonit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.