Týden očima Petra Schwarze: Kolty proklatě nízko

26. květen 2018

Tak jestli jste se třeba někteří kojili nadějí, třeba pod vlivem veder, že by se mocní tohoto světa mohli snad chovat poněkud normálněji, procitněte.

Severokorejský dědičný komunistický vládce Kim III. tak dlouho hrozil zrušením historické schůzky s americkým prezidentem Trumpem, až tento summit zrušil Trump.

Thomas Kulidakis: Donald Trump – sjednotitel národů

Thomas Kulidakis

Jedna věc se americkému prezidentovi musí nechat. Jeho zahraniční politika je natolik dobrá, že dokázala dát dohromady země, které se společně od pádu železné opony na ničem skutečně důležitém z hlediska mezinárodní politiky shodnout nedokázaly.

Pánové se přitom opět navzájem upozornili na sílu svých atomových bomb. Naděje vkládané do této schůzky však stejně byly spíše přehnané, americká představa, že Kim jaderné zbraně odevzdá, se zakládala spíše na zbožném přání.

Český prezident Zeman oznámil, že jmenuje i podruhé premiérem dosavadního předsedu vlády v demisi a šéfa hnutí ANO Babiše bez ohledu na to, jak dopadne sociálně demokratické vnitrostranické referendum o vládní účasti této strany a bez ohledu na to, že pokud ČSSD do vlády nepůjde, bude Babiš po půlročním hledání modelu vlády s důvěrou zase na začátku.

Hlava státu znovu připomenula, že má stále Babiš možnost postavit vládu s podporou SPD a komunistů, což by se prezidentovi líbilo, protože by to znamenalo velké posílení jeho osobního vlivu na vládní politiku. Okamurova SPD tento týden Babišovi názorně předvedla, jak pohodlně by se mu s její podporou vládlo – její poslanci se ve sněmovně pustili do Babišova ministra vnitra v demisi Metnara, kterého obvinili, že podpořil migraci Afričanů do Evropy, což Babiše značně rozlítilo.

Ondřej Konrád: Řeč o jedu a stínová koalice

Zasedání Poslanecké sněmovny, zleva předseda KSČM Vojtěch Filip, předseda ČSSD Jan Hamáček a předseda ANO Andrej Babiš

Když v polovině března prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí, že nejpravděpodobnějším zdrojem látky Novičok, kterou byl v Británii otráven dvojitý špion Skripal a jeho dcera, je Česko, Slovensko, Británie nebo Švédsko, skromně pomlčela o vlastní zemi.

Ve vyvolávání hysterie SPD opravdu těžko hledá konkurenci, jenže hysterie ještě nikdy ničemu nepomohla. A mimochodem, poslanci SPD dávali za vzor maďarského premiéra Orbána, toho Orbána, který požaduje zrušení Benešových dekretů, jinak svatého grálu českých nacionalistů.

A když už jsem u hysterie. Pořadatelé velké výstavy ke 100. výročí Československa Re:publika, která dnes začíná v Brně, si postěžovali, že se setkaly s nepochopením některých citátů našich velkých osobností, které pořadatelé vyvěsili ve veřejném prostoru, například věta TGM „Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným“.

Ať má myšlení větší šanci

Lída Rakušanová: Zrušení Benešových dekretů je v zájmu státu

Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt

Benešovy dekrety jsou vyhaslé, tvrdí čeští politici unisono. Pak je ovšem na místě otázka, proč je v Česku okamžitě oheň na střeše, když se o nich na sudetoněmeckém sjezdu byť i jen hlesne.

Asi by bylo moc chtít od našich politiků, aby ohrožovali svou popularitu vysvětlováním našim rádobyvlastencům, že mezi vlastenectvím a nacionalismem je zcela zásadní rozdíl, ale to nic nemění na tom, že by se tato Masarykova věta měla tesat.

Příkladem našim politikům může být u nás velice neoblíbený Berndt Posselt, který tento týden na sudetoněmeckém sjezdu prohlásil, že „Kolektivní forma egoismu je nacionalismus a nacionalismus je jedna z největších blbostí, které lidstvo vymyslelo”. A zase mimochodem, podle Posselta, na rozdíl od Orbána, je zrušení Benešových dekretů na Češích.

Boje na východní Ukrajině opět zesílily a přibyli mrtví, tentokrát se rozhodla pohrát si s ohněm a zaútočit ukrajinská armáda. Říká se tomu dráždit hada bosou nohou.

Libor Dvořák: Situace v okolí Doněcka se prudce zhoršila

Libor Dvořák

Zprávy o dalších mrtvých na donbaské frontě potvrzují výrazné zostření vojenské konfrontace na východě Ukrajiny.

Stovka ruských umělců a vědců požádala dopisem prezidenta Putina o propuštění ukrajinského režiséra Sencova, který drží hladovku v sibiřském kriminále. Sencov si odpykává za údajný terorismus 20 let, ke kterým byl odsouzen v naprosto skandálním procesu, kdy korunní svědci proti němu před tribunálem vypověděli, že k výpovědím proti Sencovovi byli donuceni mučením. 

Legálně drženou zbraň i zbrojní průkaz měl u sebe muž, který se v centru Prahy choval agresivně vůči svému okolí. Podle policistů, kteří ho zpacifikovali a odvezli do nemocnice, byl zřejmě psychicky narušený. O pár dní později podepsal prezident Zeman petici proti regulaci zbraní.

Petr Schwarz

Skoro polovina středoškolských studentů, skládajících tento týden maturitu, měla opět velký problém se zkouškou z matematiky, s logikou a prostými počty však u nás evidentně nemají problém jen oni. Představa, že více ozbrojených lidí znamená v ulicích větší bezpečí pro ty, kdo se po nich pohybují, je vskutku bizarní.

Tak ať aspoň v příštím týdnu má logické a nenávistí nezatížené myšlení větší šanci, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.