Trump opustil nemocnici a tváří se silácky. Člověka jako je on, nezmění ani nákaza koronavirem, píše francouzský list Le Figaro

6. říjen 2020

Americký prezident Donald Trump je zpátky v Bílém domě. Zřejmě nejslavnější pacient současnosti s nemocí covid-19 po návratu z nemocnice prohlásil, že koronavirus překonal. Teď vzkazuje Američanům, aby se covidu nebáli – a nepodřizovali mu svůj život. 

Čtěte také

Zpravodaj BBC zdůrazňuje, že Trump o svém návratu mluví se spasitelským tónem v hlase. Má pocit, že je silnější a chce dovést Američany do zaslíbené země. To, že prezident Trump svou nákazu covidem v kampani využije, podtrhuje i německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Novou fázi Trumpovy kampaně symbolizuje, že včera po probuzení zasypal Twitter lavinou příspěvků o tom, proč by ho Američané za měsíc měli zvolit znova. Cílem je ani půlkou slova nepřipustit vlastní křehkost a tvářit se silácky – píše německý deník. Francouzský list Le Figaro ve své analýze přidává, že člověka jako Trump, nezmění ani nákaza koronavirem.

Pozorujte Mars

Letos v říjnu nás čekají ideální podmínky pro pozorování Marsu. Upozorňuje na to britský The Independent. Čtvrtá planeta Sluneční soustavy bude k vidění úplně celá a navíc mimořádně jasně.

Čtěte také

Mars se navíc k zemi přiblíží na nejkratší možnou vzdálenost. To se stane přesně za týden. Podobnou příležitost měli astronomové a fanoušci vesmíru naposled před sedmnácti lety. Na podobnou konstelaci si budeme muset počkat dalších 15 let.

Krom jasného Marsu si v těchto dnech můžeme na obloze všimnout taky meteorického roje Orionidy, jedná se o úlomky ze známé Halleyovy komety. V oblastech s minimálním světelným smogem budou k vidění až desítky rojových meteorů za hodinu. Tolik pozvánka k pozorování nebe s britským Independentem.

Senegal chystá velkou akci

Po celém světě se sice ruší hromadné akce, jedna velká sešlost se ale přece jen konat může. V africkém Senegalu se v těchto dnech vydává na cestu několik milionů muslimů. Všímá si toho francouzská stanice FranceInfo. Příslušníci takzvaného Bratrstva Murídů putují do města Touba, aby oslavili svého zakladatele Amadou Bambu. Věřící si takto každoročně už víc než 90 let připomínají výročí odchodu duchovního do exilu.

Čtěte také

Pouť patří mezi největší náboženská setkání na světě a členům bratrstva ji letos nepřekazí ani koronavirus. Věřící se podle francouzské stanice řídí heslem: Ať se stane, co se má stát, nemoci se příliš nebojí. Státní úřady v Senegalu ale nařídily povinné nošení roušek a dezinfekce rukou. Před hlavní mešitou v Toubě mají poutníci vytvářet spořádanou frontu. FranceInfo připomíná, že západoafrický stát zatím epidemii koronaviru zvládal bez větších problémů. Země hlásí od jara 15 tisíc případů. Velká pouť ale může příznivý vývoj zkomplikovat.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Veronika Dospělová, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související