Trump a covid-19? „Tvrdí, že o nic nejde, ale to je v rozporu s léky, které užívá,“ říká novinářka

5. říjen 2020

„Prezident Donald Trump dlouhodobě dává velký důraz na to, aby působil jako silný a rozhodný muž. Jakákoliv nemoc je pro něj oslabení, které nechce připustit,“ míní novinářka Deníku N Jana Ciglerová. Trump byl v pátek večer tamního času převezen do nemocnice poté, co se nakazil koronavirem.

„Prezidentův tým zásobuje veřejnost snímky toho, jak pracuje tu v jedné kanceláři prezidentského sídla nemocnice, tu z druhé, kde podepisuje dokumenty. Ze všech sil se snaží působit, že vlastně nejde o nic vážného. Je to ale poněkud v rozporu s léky, které užívá,“ říká novinářka na Plusu. 

Čtěte také

Ciglerová si všímá i rozporuplných informací lékařů. Na nedělním brífinku oznámili, že hospitalizovaný americký prezident dostává mimo jiné dexametazon.

To je kortikosteroid, který WHO doporučila podávat pacientům s covid-19 jen ve vážném nebo kritickém stavu. Jinak totiž může lidskému organismu škodit. Zároveň ale prezidentovi lékaři oznámili, že se jeho stav lepší a už v pondělí by ho mohli nemocnice propustit. Trump to na chvíli udělal už v neděli odpoledne, když vyjel z areálu nemocnice pozdravit své příznivce.

Hlavně pozitivně

„Když se hlavního lékaře Bílého domu ptali novináři, jestli byl Trumpovi podáván kyslík, tak se odpovědi vyhýbal a vždy mluvil v přítomném čase: kyslík teď neužívá. V neděli se pak opravil s tím, že prezidentovi v nemocnici poskytli kyslík dvakrát, protože jeho hladina v krvi klesla Trumpovi pod 95 procent,“ připomíná novinářka.

Čtěte také

Dodává, že hlavní lékař dostal i otázky, proč mění výpovědi: odpověděl, že chtěl hovořit v souladu s pozitivní prezentací Trumpova týmu.

„Dochází k tomu, že se jeho tým snaží působit lépe, než na tom prezident možná ve skutečnost je,“ zdůrazňuje Ciglerová.

Přitom, pokud by svou nemoc oznámil, jako kdysi prezident Ronald Reagan, který podrobně referoval zdravotní obtíže po postřelení nebo v průběhu léčby rakoviny, mohlo by mu to s popularitou pomoci.

„Pokud ale budou mít lidé pocit, že nemohou úplně důvěřovat informacím, co s prezidentem skutečně je, tak to vyvolá jen další nedůvěru. A tady si neumím představit, že by to mohlo mít nějaký pozitivní efekt.“

Čtěte také

Trumpova nedělní projížďka v autě kolem nemocnice nebyla podle Ciglerové zodpovědná – mohl totiž mnoho lidí nakazit.

„Nepřijede za ním ani první dáma Melania Trumpová. Přesně kvůli tomu, co prezident ale sám udělal – protože by Melanii museli doprovázet tajní agenti, ochranka a třeba i zdravotnický tým, který by ji musel do prezidentského křídla nemocnice doprovodit. Proto řekla, že za manželem nepojede. Ale prezidentovi to evidentně nevadí,“ dodává Jana Ciglerová z Deníku N.

Celý rozhovor Jana Burdy si můžete poslechnout v audiozáznamu.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související