Trump je teď schopen všeho, takže musíme být na všechno připraveni, cituje The Washington Post právníka demokratů

11. listopad 2020

Americké státy dál sčítají zbývající hlasy v prezidentských volbách. K šancím Donalda Trumpa na změnu výsledku jsou skeptičtí už i jeho poradci. Píše deník The Washington Post. Joe Biden bude 46. americký prezident.

Šest států, kde Donald Trump „pohrozil“ svým jasným vítězstvím, ale pokračuje v součtu a vyhlašování ověřených volebních výsledků. I přes neochotu současného šéfa Bílého domu uznat porážku, jeho nejbližší poradci neoficiálně říkají, že vítězství Bidena je pouze otázkou času.

Trump na sociálních sítích pravidelně píše o zneužívání korespondenčního hlasování a dalších údajných podvodech v Arizoně, Georgii, Nevadě, Pensylvánii, Michiganu a Wisconsinu. Viceprezident Mike Pence prezentoval republikánským senátorům zprávu o nových sporech očekávaných v několika státech, a podle republikánů v místnosti je prosil, aby se postavili za prezidenta.

Do konce víkendu bude po všem

Ale i někteří z nejvíce veřejně známých a věrných asistentů prezidenta, včetně personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse, tvrdí, že bez důkazů pravděpodobně úspěchy v soudních sporech nepřijdou. V samotných státech pak demokratičtí i někteří republikánští představitelé, uvedli, že neviděli žádné důkazy o podvodech v rozsahu dostatečném na zvrácení výsledků.

Čtěte také

Jiný nejmenovaný Trumpův poradce podle Washington Postu uvedl, že „většina právních kroků nepřinesla mnoho”. Očekává, že do soboty nebo neděle vše skončí. Pokud se tedy opravdu něco nezmění a Trumpův tým nenajde skutečné důkazy.

„Donald Trump je schopen všeho, musíme být připraveni na všechno," uvedl k tomu Mark Brewer, demokratický volební právník v Michiganu. Potvrdil tak, že demokraté berou republikánské úsilí vážně. Podle zdrojů deníku chce totiž stávající prezident „zasít nespokojenost, podle které volby legitimní nebyly, aby mohl říkat, že neprohrál,” myslí si The Washington Post.

Brexit?

Ať už se Británie s Evropskou unií dohodnou jakkoliv, cílem premiéra Borise Johnsona je, aby mu nikdo nic nevyčítal. Podle sloupkaře deníku The Guardian Rafaela Behra, předseda britské vlády už upustil od „dobrých možností“ a prioritou pro něj zůstává odvrácení pozornosti od vlastních nedostatků.

Čtěte také

Čas k dokončení dohody o volném obchodu se krátí. A i když se nakonec podepíše, čeká lidi šok. Bude ale dvojnásobný, pokud se jednání před 1. lednem, kdy vyprší přechodná opatření, zhroutí. Hranice nejsou připraveny, a na straně Evropské unie logicky nebude žádná dobrá vůle k vyladění britských administrativních potíží. Spojené království se totiž potýká s byrokracií, kterou si samo zvolilo.

Přesto ještě zbývá jedna mizerná možnost: Johnson by mohl oznámit, že bohužel nebylo dosaženo dohody, přestože Británie natáhla přátelskou ruku. Brusel ji ale chtěl uzamknout do pout regulačního otroctví.

Johnson se taky může přepnout 

V rovnici, kterou se na Downing Street snaží vyřešit, jsou ale i další faktory. Limity přijatelného kompromisu jsou i ve strachu z premiérovy vlastní konzervativní strany, která je znechucena vládním postojem k pandemii.

Čtěte také

Pokud to dopadne tak, že si Unie nadiktuje podmínky a Johnson bude zahnaný do kouta, „přepne se do bojového režimu“. V té chvíli se už nebude bát takzvaného špinavého, tvrdého brexitu.

Premiér tak má dvě možnosti: může se soustředit na řešení současné krize, nebo na vzdálený horizont, ve kterém si budoucí generace užívají plody emancipace z Bruselu. Zlatá střední cesta neexistuje. To pak ale nechává Británii bez smysluplné politiky pro budoucí vztahy se zbytkem Evropy, píše Rafael Behr v Guardianu.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Veronika Dospělová, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.