Světová média plní zprávy o nadějné vakcíně na covid-19. Server BBC upozorňuje na některá úskalí

10. listopad 2020

Za vakcínou stojí společnosti Pfizer a BioNTech. Podle průběžné analýzy má více než 90procentní účinnost a ve Spojených státech by mohla být schválena do konce roku, píše server BBC. Žádná očkovací látka neprošla vývojem od výzkumu po prokázání vysoké efektivity tak rychle.

Čtěte také

BBC ale upozorňuje, že zveřejněná data jsou předběžná a vycházejí jen z 94 případů očkovaných dobrovolníků, kteří nemocí covid-19 onemocněli. Uvedená efektivita očkovací látky se tak ještě může měnit.

V průběžné analýze se neříká nic o tom, jestli vakcína zamezí tomu, aby byl nakažený člověk infekční, nebo jen ochrání očkovaného před rozvojem příznaků nemoci. Není také jasné, jak dobře bude fungovat u seniorů a v neposlední řadě, na jak dlouhou dobu uživatele před nemocí covid-19 ochrání. Podle BBC může trvat měsíce, možná i roky, než se podaří najít odpovědi na tyto otázky.

V případě schválení vakcíny bude třeba zohlednit také logistické možnosti očkování větších mas lidí. Očkovací látka americko-německého týmu totiž musí být skladovaná ve velmi chladném prostředí, které ji uchová pod - 80 °C. Vědci z celého světa přesto zprávu vítají a věří, že by mohlo jít o průlom v boji s nemocí.

Konec amerického ministra

Po řadě rozporů Donald Trump propouští ministra obrany Marka Espera. Americký prezident to oznámil na svém Twitteru.

Čtěte také

Server Politico píše, že Esper se chystal rezignovat, ale neudělal to na radu zákonodárců, představitelů ministerstva a vojenských expertů. Podle nich měl ve funkci setrvat, aby napomohl hladkému předání prezidentského úřadu.

Od léta se Esper s Trumpem dostali do sporu hned několikrát. Asi nejvýznamnější byl ministrův nesouhlas s využitím vojenských jednotek k potlačení občanských nepokojů, míní Politico. Esper strávil většinu času v úřadu jako nezúčastněný divák, zatímco prezident rozhodoval o ožehavých otázkách týkajících se národní bezpečnosti. V poslední době ale čím dál víc na Trumpa tlačil a to se mu zřejmě stalo osudným, píše server.

Světélkuje měsíc Europa?

Jupiterův měsíc Europa možná může ve tmě zelenkavě světélkovat, píše server New Scientist. Laboratorní experimenty ukázaly, že typ ledu, který Europu pokrývá, vydává světlo při styku s radiací. Vědcům toto zjištění může pomoct zjistit složení zmrzlých měsíčních plání a oceánů pod ledovou krustou.

Čtěte také

Jupiterovo silné magnetické pole zrychluje nabité částice, které bombardují povrch Europy. Vědci se snažili zjistit, jak na takové podmínky může reagovat ledový povrch tohoto měsíce. Vycházeli z toho, co už o složení ledu Europy vědí. Existují důkazy o tom, že v tamních oceánech by se mohly nacházet nějaké formy života. Další zkoumání by stávající znalosti mělo doplnit, píše New Scientist.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

autoři: Šárka Fenyková , Lukáš Matoška , lup
Spustit audio

Související