Johnsonovi nahrává pandemie. Neúspěch v jednání po brexitu může svést na ni, říká analytik

7. říjen 2020

Vyjednávání o pobrexitových vztazích Velké Británie a Evropské unie se za poslední měsíce příliš neposunulo, podle analytika Českého rozhlasu Filipa Nerada to ale nemusí nic znamenat. „Jestli Evropská unie něco umí, tak uzavírat dohody za minutu dvanáct,“ říká.

„Dohoda pořád ještě vyloučena není,“ hodnotí Nerad proces vyjednávání, který na první pohled vypadá jako stagnace.

Čtěte také

„Takhle Evropská unie často funguje, že se dohoda uzavře na poslední chvíli. Ale vyžaduje to, aby obě strany ustoupily od svých podmínek a snažily se najít společného jmenovatele. Můj dojem je, že zatím jednání byla spíše o hájení vlastních červených linií a snaze přesvědčit druhou stranu, aby přistoupila na mé podmínky. A to se zatím ukázalo jako nefunkční.“

Podle analytika Českého rozhlasu je ale stále možné, že se pobrexitová dohoda uzavře třeba v listopadu, jen pár týdnů či dnů před koncem éry Velké Británie v Evropské unii.

Neúspěch skrytý v době pandemie

Británie už od konce ledna není členskou zemí. Až do konce letošního roku ale trvá přechodné období, kdy se na ni vztahují členské povinnosti, jejichž plnění kontroluje Evropská komise. 

Obě strany se teď snaží dohodnout na nové smlouvě, která by regulovala vzájemné ekonomické vztahy. 

Čtěte také

„Jestli něco premiéru Borisi Johnsonovi vyjednávání usnadňuje, pak je to právě koronavirová krize. Protože v tom nejhorším scénáři, kdy k žádné dohodě nedojde, to může svést právě na krizi. Neúspěch se mu bude prodávat snáze než na normálních okolností,“ myslí si Nerad. 

Jednání s EU váznou mimo jiné na otázce rybolovu. „Johnson slíbil rybářům, měl to dokonce jako jedno z předvolebních hesel, kontrolu nad britskými vodami. Britští rybáři totiž nesli nelibě to, že do britských vod přijíždí rybáři z Francie a dalších evropských zemí, a velmi podporovali brexit i Johnsona,“ vysvětluje analytik.

Filip Nerad ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jenže jedním z požadavků přímořských států Evropské unie je to, aby do britských vod měli rybáři z přímořských států nadále volný přístup. 

„Fakticky není o co se hádat. Ale Johnson to rybářům slíbil a pomohlo mu to vyhrát volby. O ryby jde možná až v poslední řadě,“ dodává Nerad.

Poslechněte si celé Interview Plus Petra Dudka, které shrnuje novinky, které zaměstnávají Evropskou unii. 

Spustit audio