The New York Times: Trump zahlcuje internet dezinformacemi pod heslem #StoptheSteal, spojil se i s trolly

6. listopad 2020

Dezinformace z Bílého domu. Tak píše The New York Times o pokusech prezidenta Donalda Trumpa a jeho týmu, zahltit internet falešnými zprávami, které by měly zastavit legitimní sčítání hlasů v amerických prezidentských volbách.

Čtěte také

Jak informuje deník, tlak na rozvracení hlasování je v plném proudu a přichází přímo od šéfa Bílého domu. Cíl se zdát být jasný: zastavit vítězství protikandidáta Joea Bidena.

Pokud to nebude možné, chce narušit jeho legitimitu ještě dřív, než převezme úřad. Trumpova falešná prohlášení prý spojila konzervativní aktivisty a pravicová médiía s internetovými trolly.

Společným jmenovatelem je pak heslo #StoptheSteal (v překladu Zastavte tu krádež). Na sociální síti Facebook vznikla i stejnojmenná podpůrná skupina, která rychle nashromáždila téměř 300 tisíc členů. Společnost Marka Zuckerberga ale ještě ve čtvrtek odpoledne komunitu odstřihla s vysvětlením, že mezi uživateli pozorovala znepokojivé výzvy k násilí, píše New York Times.

Zpravodajský kanál Fox je v nemilosti

Americkým prezidentským volbám se z různých úhlů pohledu věnují i média evropských zemí. Britský The Guardian se například zaměřil na pozici zpravodajského kanálu Fox News. Stanice, která je obvykle Donaldu Trumpovi nakloněná, upadla u jeho příznivců v nemilost.

Čtěte také

Patří totiž mezi média, která ohlásila vítězství Trumpova protikandidáta Joea Bidena v Arizoně. Podobné výsledky nabízí například i agentura AP. Údajně „předčasné“ rozhodnutí o Arizoně napadl i prezidentův tým, který se prý dokonce pokusil zvrátit informaci o porážce.

Stanice Fox News se stala synonymem pro prezidentův vzestup k moci, píše Guardian. Tentokrát si ale v den voleb sám Donald Trump do éteru postěžoval na malou podporu. „Někdo se mě ptal, jaký je rozdíl mezi současnou kampaní a tou před čtyřmi lety, a já říkám Fox. Za starých časů byste nemluvili o ,ospalém Joeovi', tedy Joe Bidenovi, při každé příležitosti,” řekl Trump. Dodal, že si nestěžuje, jen sdílí pocity s Američany.

Jednou z klíčových otázek amerických pravicových médií je: Co se stane, pokud Donald Trump volby prohraje? Spekuluje se o tom, že by založil vlastní mediální výstup ve snaze komunikovat přímo se svými příznivci, píše britský Guardian.

Vídeňské vyšetřování terorismu pokračuje

Rakouský list Der Standard nabízí čtenářům bližší informace o 15 osobách zadržených po pondělním teroristickém útoku ve Vídni. Jde většinou o muže kolem 20 let s rakouským rodným listem.

Čtěte také

Bezprostředně po teroristickém útoku v centru rakouské metropole začala první vlna zásahů proti islamistické scéně v zemi. Policie prováděla domovní prohlídky až do rána a následně potvrdila 16 zatčených (jeden člověk byl později propuštěn).

Vídeňský státní zástupce požádal o vyšetřovací vazbu pro celkem osm podezřelých, o jejich případném propuštění se rozhodne do týdne. 

Všichni zatčení jsou podle informací policie dobře známí na tamní radikální islamistické scéně. Každý z nich prý navštěvoval salafistické mešity. Někteří měli mít v plánu emigrovat do oblastí, kde působí takzvaný Islámský stát. Alespoň jedna další zatčená osoba se chtěla dostat do Sýrie a dva z podezřelých byli usvědčeni z různých násilných trestných činů, a to včetně pokusu o zabití v Linci.

Zarážející je ale věk podezřelých – většina se narodila v letech 1997 až 2002, jednomu ze zatčených je pouhých 16 let. Samotnému vrahovi bylo 20. Zatím není jasné, zda se všichni navzájem znali, nebo zda šlo obecně o „podezřelé“ kontakty útočníka.

Celý přehled zahraničního tisku, který najdete v audiozáznamu, připravil Tomáš Fiala.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.