Netanjahuův Izrael se musí probrat ze čtyřleté intoxikace, píše komentář izraelského deníku Haaretz v reakci na Trumpův odchod

9. listopad 2020

Už od sobotního večera je jasné, že novým prezidentem USA se stal demokratický kandidát Joe Biden. Stále se tak objevují další reakce na jeho zvolení. Třeba z Izraele nebo Indie.

Čtěte také

V úvodníku nejstaršího izraelského deníku Haaretz čteme, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu spojil osud izraelského státu s Donaldem Trumpem a Republikánskou stranou.

Izraelská strana Trumpovi zlepšovala image a poskytovala mu mezinárodní legitimitu. Na oplátku pak Trump bezvýhradně podporoval Netanjahuovu politiku, a to i tehdy, pokud v dlouhodobé perspektivě zájmům Izraele spíš škodila. Teď se ale Netanjahuův Izrael musí probrat ze čtyřleté intoxikace mocí a uvědomit si, že budoucnost země je spojena s budoucností Palestinců.

Podle redakčního komentáře listu Haaretz je jediným možným řešením izraelsko-palestinského konfliktu vznik dvou států.

Bidenův první úkol ve vztahu k Izraeli proto bude pomoc Izraelcům, aby pochopili reálný rozsah jak svého území, tak svých sil. Taky jim připomenout, že musí hájit hodnoty demokracie, lidských práv, solidarity a mezinárodní spolupráce, uzavírá Haaretz.

USA vs. Indie

Indický deník Hindu se ve svém redakčním komentáři věnuje změnám ve vztazích mezi USA a druhou nejlidnatější zemí světa. Poukazuje přitom na to, že se hlavně indický premiér Nárendra Módí netajil podporou Donalda Trumpa. Biden jako nový americký prezident je ale dlouhodobým příznivcem americko-indické spolupráce a vyzná se v zahraniční politice. 

Čtěte také

Zahraniční vztahy sice nebudou teď, v době, kdy USA sužuje pandemie koronaviru, Bidenovou bezprostřední prioritou, přesto se ale dá čekat, že zvrátí některá Trumpova kontroverzní rozhodnutí.

Pokud by například USA, jak se očekává, opět přistoupily k Pařížské klimatické dohodě, znamenalo by to pro Indii pomoc s energetickou transformací. Přínosem by bylo i to, kdyby se Spojené státy vrátily k jednání o íránském jaderném programu. Smířlivější americká politika by Indii totiž usnadnila mezinárodní spolupráci v regionu. 

Obávat by se Indie měla naopak většího důrazu nového prezidenta na lidskoprávní záležitosti, zvláště v souvislosti se severoindickým státem Džammú a Kašmír a s novým zákonem o občanství, který usnadňuje získání indického občanství cizincům nemuslimského původu. Indická vláda by měla být připravena stát si během budoucích náročných jednání o těchto citlivých tématech na svém, upozorňuje deník Hindu.

Očkování proti covidu-19?

Švédský deník Dagens Nyheter přinesl rozhovor s Pascalem Soriotem, ředitelem britsko-švédské farmaceutické firmy AstraZeneca, která je jednou ze společností, usilujících o vyvinutí účinné očkovací látky proti novému koronaviru. Soriot v něm říká, že jejich očkování vakcínou by mělo začít v lednu, možná už na konci prosince. Záležet to prý bude hlavně na příslušných regulačních orgánech. 

Čtěte také

Společnost na ní zpočátku nebude, na rozdíl od připravovaného a prý velmi účinného „protilátkového koktejlu“ proti nemoci covid-19, vydělávat. Jak to bude později, to podle Soriota není jisté:

„Předpokládá se, že virus tu zůstane a lidé budou potřebovat nové očkování. Pokud se bude opakovat každý rok, od roku 2022 bychom mohli začít vydělávat,“ říká v rozhovoru pro švédský deník Dagens Nyheter.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Miroslav Tomek, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související