Ústavní právník: Trumpovi právníci se snaží hledat každý drobný nedostatek, aby volby zpochybnili. Zatím spíš neúspěšně

6. listopad 2020

Sčítání hlasů v amerických prezidentských volbách se chýlí k závěru a vyzyvatel stávajícího prezidenta Joe Biden začíná výsledky jednoznačně otáčet ve svůj prospěch. Vypadá to, že i kdyby se Donaldu Trumpovi podařilo zpochybnit hlasování v celém jednom státě USA, nemuselo by to hrát zásadní roli, shrnuje situaci vedoucí Katedry ústavního práva při Právnícké fakultě Univerzity Karlovy Marek Antoš.

„Už z argumentace Trumpových právníků je vidět, že se snaží hledat každý drobný nedostatek, aby dokázali, že je něco v nepořádku. Zatím ale moc neuspěli,“ komentuje.

Čtěte také

A upozorňuje na to, že 45. americký prezident se snaží zatavit sčítání tam, kde výrazně ztrácí. Naproti tomu ve státech, kde ještě má šanci otočit, stojí o dopočítání hlasů.

„Spory se nejdřív musí vést u státních soudů. Pak se otevírá cesta, jak se odvolat k nejvyššímu soudu,“ vysvětluje ústavní právník. Tak či tak by se ale 14. prosince měli sejít a hlasovat jednotliví volitelé. Jejich hlasy by měly dorazit do Kongresu začátkem ledna, připomíná Antoš.

Trump mluví o ukradených volbách

Vítězící Biden si zatím snaží zachovat image klidného politika, který čeká na dopočítání všech hlasů, hodnotí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jakub Lucký.

Čtěte také

Trump mezitím v televizních výstupech nepodloženě napadá regulérnost voleb. Mluví například o ilegálních hlasech a snahách volby ukrást. „To je bezprecedentní,“ komentuje autorka podcastu Vinohradská 12 Lenka Kabrhelová. „I sami politici to označují za velice nebezpečné,“ dodává.

Expert na politický marketing, který spolupracuje s Bidenovým volebním týmem, Alexandr Braun má za to, že bez ohledu na rozhodnutí soudů budou Donald Trump a jeho podporovatelé dál věřit tezi, že vítězství bylo ukradeno.

„Jsou to zoufalé pokusy. Určitě má právo nechat hlasy přepočítat, ale zatím není – a myslím si, že ani nebude – žádný důkaz o nějakém pochybení.“

Hosty byli:

Jakub Lucký, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu

Lenka Kabrhelová, autorka podcastu Vinohradská 12

Alexander Braun, výkonný ředitel washingtonské kanceláře poradenské firmy SKDKnickerbocker, spolupracuje s kampaní Joea Bidena

Jana Ciglerová, zpravodajka Deníku N

Robert Veverka, předseda a mluvčí občanského sdružení Legalizace.cz

Lucie Priknerová, komentátorka Českého rozhlasu

Marek Antoš, vedoucí Katedry ústavního práva při Univerzitě Karlově

Jefim Fištejn, publicista

Petr Jedlička, Deník Referendum

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Tomáše Pavlíčka.

Spustit audio

Související