Trpaslík mezi hominidy se živil hlavně plody a listím. Vážil pouhých 10 kilogramů

29. červen 2024

Vědci popsali nejmenšího dosud známého hominida na světě. Žil před více než 11, 6 miliony lety v oblasti dnešního Bavorska. Zdatně šplhal a měl současníka. 

„Vypadá to, že patří k vývojové větvi, která míří také k člověku,“ říká primatolog Stanislav Lhota, který zkoumá lidoopy v Asii a Africe.

Lukáš Kratochvíl, evoluční biolog (zleva), herečka Lenka Kočišová, moderátorka Martina Mašková a primatolog Stanislav Lhota, hosté Laboratoře

Nově popsaný hominid dostal jméno Buronius. Článek o něm vyšel v časopise PLOS ONE. Příslušnost k hominidům, tedy velkým lidoopům, dokládají nalezené dva zuby a kolenní čéška.

Ovoce a zelenina

Jeho současníkem byl větší hominid Danuvius, který se soustředil na tvrdší stravu. Jde o první a zatím jediný známý evropský případ soužití dvou druhů hominidů na jednom nalezišti ve stejné éře.

Čtěte také

„Možná, že se tu vyvinula se adaptace, aby si o něco méně konkurovali,“ uvažuje evoluční biolog Lukáš Kratochvíl. Připouští ale také možnost, že buronius byl malý ještě předtím, než se setkali. 

Podobné soužití zvané sympatrie, se vyskytuje u dnešních lidoopů v tropických oblastech. Většina se jich také živí ovocem, jejich jídelníček se ale liší doplňkovou zeleninou.

„U gibona siamanga z Asie je to jemnější a měkčí strava, u orangutana spíš strava tvrdá a hrubší. Tvoří ji palmy, kůra stromů, lýko a podobně,“ popisuje Stanislav Lhota.

V našem regionu před 11,6 miliony lety byly ovšem podmínky drsnější než v dnešních tropech. „V tehdejší subtropické Evropě krajina tolik druhů neuživila, “ připomíná vědec.

Doba ledová

Evropské lidoopy postupně zlikvidovala změna klimatu, po nich vymřely také opice. 

Poslední nálezy makaků z Koněpruských jeskyň nebo ze Slovenska vědci datují do období před půl milionem let. Jisté přežití neměl ani náš rod Homo.

Čtěte také

„Opakovaně jsme se přesouvali z Evropy do Afriky a zpátky,“ připomíná primatolog Lhota. Lidoopi dodnes špatně snášejí změnu podmínek, ve velké části tropů je nahrazují opice.

Zvládají šimpanzi celoživotní učení? Jak podle současných poznatků vypadal a žil nejmenší hominid na světě? Ovlivnila u předchůdců lidoopů velikost mozků i to, zda se dokázali uživit? Debatují evoluční biolog Lukáš Kratochvíl a primatolog Stanislav Lhota, spoluúčinkuje herečka Lenka Kočišová, moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.