Tereza Zavadilová: Světovou ekonomiku nejspíš čeká nový supercyklus drahoty

6. červenec 2022

Akciové trhy vyspělého světa zažily nejhorší pololetí od roku 1970. Hodnota indexu amerických akcií SP 500 spadla za půl roku o pětinu.

Čtěte také

Výsledek to ale není nijak překvapivý, je to už jen číselné vyjádření mixu negativních věcí, který dopadl na pandemií rozbolavělou světovou ekonomiku – mix vysoké inflace, rostoucích sazeb, války na Ukrajině, sankcí proti Rusku, covidu v Číně i nedostatku lidí, komponentů a surovin. Ještě hůře než akcie dopadly kryptoměny: bitcoin propadl na polovinu, ether o dvě třetiny a po mnoha malých a exotických kryptoměnách se doslova slehla zem.

Silná ropa

Své pověsti bezpečného přístavu letos nedostálo ani zlato – jeho hodnota se snížila za pololetí o procento. Naopak vydělali lidé sázející na dolar, který se osvědčil jako uchovatel hodnoty a vzrostl o deset procent. Nepřekonatelným favoritem se ovšem stala ropa, která zdražila o 45 procent. Jenže kromě zájmu ropných firem a pár spekulantů zrovna na tomto růstu nic moc pozitivního není – protože zdražování suroviny se vrací do ekonomiky v podobě drtivé inflace...

Dobrá zpráva je, že první pololetí je za námi. Špatná je ta, že výhled na druhou půlku roku nevypadá dobře, napsala tento týden Deutsche Bank. Jisté obavy vzbuzuje to, že podmínky pro negativní vývoj se zatím moc nezměnily.

Nová éra

Čtěte také

Část ekonomů soudí, že dochází ke změně hospodářské éry. Poslední globalizační dekádu charakterizovala takzvaná sekulární, tedy setrvalá stagnace, s nízkými sazbami a poměrně pomalým, ale stabilním ekonomickým růstem. Od teď se cyklus mění na volatilnější, s vysokými sazbami a inflací. K tomu se přidává proměna prostředí v podobě slabší globalizace, nabídkových šoků, drahých surovin a klimatické změny.

A co tyto strukturální změny znamenají pro trhy? Podle banky HSBC se investoři mají připravit na mnohem turbulentnější chování trhů, investice by se tedy měly rozložit mezi různé sektory a státy a lidé by prý měli být realističtější v tom, jaké výnosy očekávat. Pohádková zbohatnutí, která se v uplynulých pár letech odehrávala v kryptoměnách či superúspěšných start-upech, teď úplně čekat nelze. Pro smrtelníky, kteří na trzích aktivní nejsou, alespoň vysoká inflace a sazby znamenají několikaprocentní výnos i na bankovním účtu...

Ekonomové soudí, že období vyšších cen i sazeb oproti uplynulé dekádě nějakou dobu přetrvá – čekají novou éru rostoucích cen, taženou takzvaným komoditním supercyklem, tedy dlouhým růstem cen surovin, který začal už loni.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

To celé ale už nebude takový šok. Inflace ve druhém pololetí začne postupně zpomalovat, už jen tím, že dosáhne vyšší základny z loňska. To bude silný psychologický jev a inflační očekávání by mohla trochu zvolnit. Takže konec tunelu ještě úplně nezáří, ale trochu světla tam už přece jen je.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Související