Tálibán je bezpochyby větší zloduch než Trump a ten sledovat můžu, volá po regulaci sítí editor Zrno

26. leden 2021

To, že jsou někteří konzervativci k poměrům v Rusku shovívaví, považuje publicista a konzervativec Matyáš Zrno za fatální omyl. „Minimálně od dob Ivana Hrozného si myslím, že od Ruska nemůžeme čekat nic dobrého. Je pro mě říše, na kterou je nutné si dávat velký pozor,“ naznačuje editor stanice CNN Prima News.

Připomíná, že většinu konzervativců Rusko v klidu nenechává.

„Řekl bych, že je u nich značná obava z Ruska a opatrné sledování toho, co se tam děje. Pokud je někdo shovívavý, jedná se někdy i trochu o přirozenou obrannou reakci. Kvůli tomu, že se karta Ruska někdy používá jako takový klacek na každého, kdo úplně nezapadá do vhodných mainstreamových liberálních názorů,“ vysvětluje Zrno, který se otevřeně hlásí k pravici a ke konzervativnímu založení.

Čtěte také

O demokracii v současném Rusku podle něj mluvit nelze. „Realita je taková, že Rusko má svůj styl vládnutí skoro v každých podmínkách. A je asi naivní očekávat, že to dramaticky změníme. Zvláště nějakými výzvami,“ říká publicista.

Je podle něj podstatné, aby Rusko pro nás tvořilo co nejmenší nebezpečí. „V rámci možností samozřejmě cítíme sympatie k demokratické opozici v Rusku. Ale realisticky si musíme uvědomit, že naše možnosti měnit vývoj v Rusku jsou omezené,“ dodává s tím, že to ale neznamená, že na situaci v Rusku nebudeme jako demokratický svět poukazovat.

Regulace sociálních sítí

Velké téma konzervativců je regulace sociálních sítí.

„Sociální sítě jsou relativně nová záležitost z historického hlediska. Všichni se s tím nějakým způsobem snažíme vůbec vyrovnat, porozumět tomu. Samozřejmě mají tendenci k tomu, aby je stát reguloval co nejméně. Na druhou stranu pak tady máme takovou zvláštní schizofrenii, protože v podstatě každý obor podnikání je dnes regulovaný,“ naznačuje Zrno a pokračuje:

Čtěte také

„Nemůžete si otevřít ani prodejnu s párkem v rohlíku nebo stánek, aniž byste nebyl regulován, a to poměrně výrazně. A pak najednou tu máme nesmírně důležitý obor podnikání, obor lidské činnosti, který je regulován velmi minimálně. Mluvím o velkých sociálních sítích jako Twitter nebo Facebook. Nemluvě o tom, že skoro neplatí daně, mají obrovský vliv. Reálně mají skoro monopolní postavení na trhu, takový oligopol. A tam ta regulace není.“

Nemluvě o tom, že Twitter nebo Facebook téměř neplatí daně, mají obrovský vliv. Reálně mají skoro monopolní postavení na trhu.
Matyáš Zrno

To, že sociální sítě regulují sami jejich provozovatelé, kritizují podle Zrna nejen konzervativci. Připomíná, že když došlo ke zrušení účtu Donalda Trumpa, tak to kritizovali i lidé, kteří se nedají označit za zarputilé konzervativce.

„Například Angela Merkelová nebo koneckonců Alexej Navalnyj, který se na Twitteru poměrně výrazně proti tomu vyhranil. A nešlo ani v jednom případě o obhajobu Donalda Trumpa, ale o upozornění, že se tady děje něco, co nemusí zdaleka skončit jen Donaldem Trumpem,“ popisuje publicista.

V Silicon Valley je pálí více Trump než Tálibán

Zrno upozorňuje, že na Twitteru přitom dál běží účty, které se dopouští horších věcí, než se dopustil Donald Trump.

„Sleduji například účet mluvčího Tálibánu. A Tálibán bezesporu je pro mě větším zloduchem než Donald Trump. Své účty má venezuelský diktátor Nicolas Maduro, který zbídačil svou zemi, vyhnal z ní miliony lidí a má na svědomí tisíce mrtvých. Donedávna to měl ajatolláh Chameneí, který s oblibou prohlašoval, že Izrael je rakovinový nádor na těle zeměkoule a musí být vyříznut. A tak dále,“ naznačuje.

Čtěte také

Editor CNN připomíná, že provozovatelé sociálních sítí sídlí v Silicon Valley a jsou výrazněji levicově orientovaní.

„Trápí je jiné věci, než trápí někoho dalšího. A v objemu dat, která jsou na sociálních sítích, je to z podstaty věci vede k tomu, že se tam cenzura musí dělat selektivně. Buď to dělají algoritmy více či méně složitě, špatně, s chybami. Anebo to dělají nějací lidé. A ti se mohou zaměřit na to, co je pálí více. Samozřejmě v Silicon Valley je pálí více Donald Trump než mluvčí Tálibánu,“ dodává Zrno.

Na sociálních sítích by měly platit zákony té či oné země. Regulace krátce platí v Maďarsku a vstupují teď v platnost Polsku.
Matyáš Zrno

Jakou šanci na úspěch má regulace sociálních sítí formou zákona, zatím nechce odhadnout.

„Experiment je královnou vědy. Tato regulace platí velice krátce v Maďarsku a snad vstupuje teď v platnost Polsku nebo krátce nato vstoupí. Uvidíme, jakým způsobem to bude fungovat. Obecně si myslím, že by na sociálních sítích měly platit zákony té či oné země,“ říká.

„My také máme omezenou svobodu slova. Také nemůžete hajlovat na ulici a posílat Židy do plynu a podobně. Opět to má dobré důvody a tyto zákony by na sociálních sítích měly platit. Měly by být důležitější než nějaká pravidla komunity,“ míní Matyáš Zrno.

Celý rozhovor Barbory Tachecí s Matyášem Zrnem si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Barbora Tachecí , kbr

Související