Novinářka Ciglerová: To, co v USA považují za radikální levici, je u nás těžký pravicový střed

1. prosinec 2020

Před dvěma lety, při focení před přednáškou ve floridském Fort Lauderdale, ujišťovala Joea Bidena, že je na funkci amerického prezidenta ten pravý. „Kdybych byla demokratickou voličkou, nebyl by Biden moje první volba. Byla to spíš taková slušnost,“ přiznává v pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí zpravodajka Deníku N ve Spojených státech Jana Ciglerová.

Připomíná, že Joe Biden v té době pořádal na Floridě sérii přednášek, aby si otestoval, jestli má v bitvě o Bílý dům nějakou šanci.

Čtěte také

„Nemyslela jsem si, že je Joe Biden dost silný kandidát na to, aby porazil Donalda Trumpa. Takže byla to slušnost. Američani to tak umí říkat, tam není jiná možnost říct cokoliv jiného. Já se to v Americe učím a byla jsem ráda, že jsem to uměla použít v tu správnou chvíli,“ směje se host Osobnosti Plus.

Na přednášce byl podle ní Biden zajímavý, empatický ale i trochu uspávající. Proto ji prý nepřekvapilo, když mu Donald Trump vybral přezdívku Ospalý Joe.

„On skutečně nemá takovou vitalitu jako Trump, ale to, co Joe Biden má a co mu vlastně asi pomohlo i ty volby vyhrát, bylo, že tím, jak je vlažný, se do něj vejdou jak progresivní levičáci, tak umírnění moderátní republikáni, tedy pravičáci. Díky tomu posbíral voliče i tam, kde by je někteří jiní kandidáti neposbírali. Proto si myslím, že mohl vyhrát,“ myslí si novinářka.

Objetí a polibek

Bidena popisuje Ciglerová jako strašně milého člověka, který má kouzlo okamžiku. Takto vzpomíná na společné focení:

Čtěte také

„Přišla jsem k němu, on roztáhl ruce, pozdravil mě, zeptal se, jak se máte. Pak mě jakoby chytil, což bylo v pořádku, ale já jsem si nebyla jista, jestli já mohu chytit jeho. Takže jsem se zeptala: Mohu se vás dotknout? Řekl samozřejmě. To byl takový malý vtipný moment. Tedy v kontextu toho, že on potom čelil obvinění ze sexuálního obtěžování nebo zneužití. Je to vlastně haptický člověk, který rád sahá na lidi, což se potom ukázalo jako velký problém v určité fázi kampaně,“ popisuje.

Donald Trump se bojí se různých bakterií, takže nerad podává i ruce. Říká, že mu vůbec nevadí současná situace.
Jana Ciglerová

V Americe jsou podle ní lidé mnohem více dotýkající se než u nás. „Samozřejmě nevhodné doteky jsou zapovězeny. Ale já jsem nikdy nezažila více objetí a více polibků než ve Spojených státech. Protože tam, když přijdete, pozdravíte se s někým tím, že mu dáte pusu,“ vysvětluje.

Donald Trump se podle ní ale nerad lidí dotýká. „Bojí se různých bakterií, takže nerad podává i ruce. Říká, že mu vůbec nevadí, že si v současné době nemusí podávat ruce,“ dodává novinářka.

Umění kompromisu

Silnou, ale zároveň i slabou stránkou Bidena je podle Ciglerové umění kompromisu.

Čtěte také

„Čtyřicet sedm let působil v politice, má za sebou silný jak politický, tak osobní příběh. Umí a chce mluvit s lidmi. Jeho přátelství s republikánem Johnem McCainem vydrželo desítky let navzdory tomu, že se stále hádali, když přišlo na politiku.“

„Ale na druhou stranu je to i jeho slabost. Protože teď musí uspokojit všechny ty, kteří mu pomohli, aby porazil Donalda Trumpa. A někteří ti lidé stojí na protilehlé části jak politického spektra, tak i v demokratické straně – radikálně levé křídlo amerických demokratů,“ popisuje.

Biden začíná nominovat svoji vládu a už tam vidíme několik osobností, které spíš patří do levicové části spektra.
Jana Ciglerová

Připomíná, že už jim slíbil osobnostní postavení v mocenských úřadech.

„Biden začíná nominovat svoji vládu a už tam vidíme několik osobností, které spíš patří do levicové části spektra. Jsou to třeba dvě ženy v komunikačním týmu Bílého domu, ještě k tomu nebělošské. Jedna je haitského původu a druhá afrického původu. To samé je třeba v osobnosti ministryně financí Janett Yellenové. Je to žena, která předtím šéfovala centrální bance a za kterou stojí progresivní nebo ta levicovější část demokratické strany,“ uvádí Ciglerová a vysvětluje: 

Co ve Spojených státech považují za radikální levé křídlo, to je u nás těžký pravicový střed. Tam nemáte zdarma zdravotnictví ani školství. A kdokoliv tu otázku zvedne, je za komunistu. 

Nůžky mezi bohatými a chudými

Ve vládě by se mohl objevit i demokratický senátor Bernie Sanders, který usiluje o pozici ministra práce. „To, jestli ji dostane, nebo ne, bude úplně stěžejní. Pokud ano, byl by to velký příklon k ochraně práv pracujících,“ říká novinářka a připomíná, že Sanders je také příznivcem obrovských státních výdajů.

Čtěte také

Ciglerová upozorňuje, že současné řízení ekonomiky rozděluje Ameriku na bohaté a chudé a nůžky se stále více rozvírají.

„Když se narodíte chudá, máte úplně jiný život před sebou, než když se narodíte aspoň do středostavovské rodiny. Ta země velkou část svého potenciálu právě z těchto lidí nevyužívá. O to více potřebuje imigranty, aby tam přicházeli už hotoví lidé, vlastně nadprůměrní lidé. Myslím, že tam je potenciál, který by se dal využít. A ta země je dost bohatá na to, aby si to mohla dovolit,“ míní novinářka Jana Ciglerová.

Ukázal Joe Biden způsob, jakým má v úmyslu sjednotit rozklíženou Ameriku? Jaký bude dopad Bidenovy vlády na střední Evropu? A myslí si Ciglerová, že se zahraniční zpravodaj z postkomunistické země ve způsobu práce nebo myšlení liší od zahraničních zpravodajů ze západních zemí?

Nejen na tyto otázky odpověděla v rozhovoru s Barborou Tachecí.

Související