Manipulace amerických voleb? Kdyby to byl Biden, byl by nejlepší manipulátor na světě, už proto bych ho volil, říká Linka

10. listopad 2020

Spojené státy za sebou mají emocemi nabité prezidentské volby, které vyhrál demokrat Joe Biden. Obhajující prezident Donald Trump ale mluví o volebních podvodech a napadá hlavně regulérnost korespondenčního hlasování. „I experti v tuto chvíli tvrdí, že co se týče podvodů, tak nejsou podloženy žádnými důkazy. Mohlo dojít k chybám, ale nejsou to podvody,“ shrnuje dosavadní závěry soudů v Debatě Plusu autorka podcastu Vinohradská 12 Lenka Kabrhelová.

Samotní Američané vnímali volby jako zlomové, míní Kabrhelová, která o klání informovala přímo z Washingtonu a dříve působila jako zpravodajka Českého rozhlasu v USA.

Čtěte také

„Vnímali to tak, že se hraje o další podobu Spojených států a o to, co vysílají USA navenek. Byl to souboj toho, co se označuje jako trumpismus, a směru, který razí prezident Biden, a sice inkluzivnější Spojené státy, které myslí na to, že společnost je pestrá,“ popisuje náladu Američanů.

Letošní souboj o křeslo v oválné pracovně Bílého domu od těch předešlých v něčem lišil, souhlasí jazzový kytarista, Čechoameričan Rudy Linka: „Tohle nebylo o republikánech a demokratech. To byl hlas proti Trumpovi. Proti člověku, který by neměl nikdy být v žádné funkci, která rozhoduje o jiných lidech.“

Korespondenční hlasy

Ekonomka a bývalá zástupkyně České republiky u Světové banky Jana Matesová v Debatě Plusu připomíná neochotu Donalda Trumpa uznat porážku:

Čtěte také

„Můj nejpozitivnější dojem je ten, že stejně jako všechny předchozí volby, které jsem zažila, i tyto prokázaly, že demokracie v USA opravdu funguje. Ona je promyšlená, má spoustu záložních řešení. Evropanovi může připadat divné, že se systémy v jednotlivých státech liší, ale ono je to v pořádku. Ony se upravovaly podle potřeb občanů. Co vidím jako negativní, je to, když někdo začne tenhle systém zpochybňovat, což se stalo.“

„I přesto, že Donald Trump pravděpodobně lidsky svou porážku neunese tak, aby ji byl schopen uznat, si nemyslím, že se zabarikáduje v Bílém domě. Těžko by pro to hledal podporu v kterékoli části establishmentu a silových složek,“ soudí publicista z think tanku Občanský institut Matyáš Zrno.

Donalda Trumpa bychom měli odsunout a už se o něm víckrát nikdy nebavit.
Rudy Linka

O tom, že by korespondenční hlasy mohly být zmanipulovány, pochybuje vedle Lenky Kabrhelové také Rudy Linka:

„Já jsem volil korespondenčně a byl jsem překvapený, jak dobře to funguje. Kdyby Biden měl možnost tohle zmanipulovat, tak je nejlepší manipulátor na světě. A už jenom za to bych ho volil. Je absurdní si myslet, že by něco takového mohlo být.“

A dodává: „Donalda Trumpa bychom měli odsunout a už se o něm víckrát nikdy nebavit.“

Rozdělená společnost

Spojené státy dnes patří mezi země s největší příjmovou a majetkovou nerovností ve vyspělém světě. „Je tam největší příjmová nerovnost za posledních padesát let a podle mě ještě nějakou dobu poroste,“ predikuje Matesová.

Čtěte také

Kořeny těchto problémů je podle ní potřeba hledat v 90. letech minulého století.

„Padla železná opona, čínské reformy už nabíraly dech a celá společnost se začala propojovat. Bylo to zlaté desetiletí pro všechny vyspělé země. Jenomže tohle ve Spojených státech platilo pro naprostou většinu obyvatel na pobřeží a ve větších městech, ale neplatilo to pro vnitrozemí. Z Evropy to není vidět, jak naprosto jiný svět je ta rurální společnost. Jejich zlatý věk byl v 50. a 60. letech. A chtějí ho zpátky,“ popisuje Matesová, čím Trump oslovil své voliče ve vnitrozemí.

Před Joe Bidenem a Demokratickou stranou tak stojí nelehká výzva – pokusit se překlenout rozdíly mezi oběma tábory. „Ono bude hodně záležet i na tom, co udělají republikáni. A co se týče republikánů, kteří teď ovládají Senát, tak ti žádnou ochotu k dialogu nedávají najevo,“ dodává Kabrhelová.

HOSTY moderátora Jana Bumby byli:

Jana Matesová, ekonomka, bývalá zástupkyně České republiky u Světové banky
Rudy Linka, jazzový kytarista, který žije střídavě v Česku a v Americe
Lenka Kabrhelová, bývalá zpravodajka Českého rozhlasu v USA, autorka podcastu Vinohradská 12
Matyáš Zrno, publicista, člen think tanku Občanský institut

Poslechněte si celou debatu Českého rozhlasu Plus. Jan Bumba v ní se svými hosty probral také to, jaký vliv na výsledek voleb měla pandemie koronaviru, nebo jak americká veřejnost vnímá otázku ekologie či politické korektnosti.

autoři: Jan Bumba , Ondřej Skácel

Související