Facebook a Twitter se v roce 2020 dostaly do role arbitrů pravdy, všímá si The Atlantic

29. prosinec 2020

Rok 2020 změnil internet. Soudí to alespoň americký magazín The Atlantic. Upozorňuje na to, že potřeba zamezit šíření dezinformací o covidu-19 letos dotlačila Facebook a Twitter do role arbitrů pravdy. A o takovou zodpovědnost tyto sociální sítě nikdy nestály.

Zatímco dlouhá léta tyto platformy razily přesvědčení, že i když je nějaký příspěvek nepravdivý, není jejich povinností s tím cokoli dělat, letošní rok to změnil.

Na konci května Twitter vůbec poprvé onálepkoval příspěvek amerického prezidenta Donalda Trumpa jako potenciálně zavádějící. A to poté, co Trump trval na dezinformaci, že korespondenční hlasování může zmanipulovat listopadové prezidentské volby.

Čtěte také

Podle Atlanticu to byl zlomový moment. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg tehdy ještě v médiích tvrdil, že jeho sociální síť má jiná pravidla. Ale jakmile přišel listopad, více než třetinu Trumpových příspěvků na Twitteru a většinu jeho příspěvků na Facebooku už doplňovaly varovné a upozorňující štítky o potenciálně zavádějících informacích.

A tak mezi mnoha jinými věcmi v našich životech, které koronavirová pandemie změnila, je nakonec i samotný internet, píše magazín The Atlantic. A nejde jen o americké volby. Sociální sítě letos zakročily třeba i proti internetovému konspiračnímu hnutí QAnon.

Nic tak dobře necharakterizuje změnu, která letos nastala, jako říjnové rozhodnutí Facebooku zakročit proti popíračům holokaustu. Tento měsíc také Facebook oznámil, že se připojí k iniciativě TikToku a YouTube a bude mazat nepravdivé příspěvky o koronavirových vakcínách.

Čtěte také

Podle magazínu The Atlantic si ale sociální sítě těchto problémů, kterým samy daly prostor, všimly pozdě, a tak si za letošní zakročení proti dezinformacím nutně chválu nezaslouží. Už proto, že se stále málo v této snaze věnují jiným než americkým trhům. A není ani jasné, že nálepkování skutečně pomáhá k menšímu šíření příspěvků.

I tak letošek ukázal, že na tom, jak tyto internetové platformy fungují, očividně není nic nezměnitelného, dodává list.

Austrálie se zmutovaného koronaviru nebojí

Australští vědečtí experti naléhají na tamní obyvatele, aby nepanikařili kvůli zmutované podobě koronaviru, který se objevil u navrátilců z Velké Británie, a to zatím u nejméně čtyř cestujících.

Čtěte také

Zatímco jiné země před cestujícími ze Spojeného království zavíraly hranice, v Austrálii, která se uzavřela pro většinu cizinců už v březnu, se nyní na podmínkách příletu nic nemění.

Přední vědci jsou v Austrálii přesvědčení, že kvůli nové mutaci viru SARS-Cov-2 není potřeba nijak upravovat aktuální koronavirová opatření. Jak v této souvislosti připomíná internetová verze listu Sydney Morning Herald, v Austrálii platí, že zahraniční cestující musejí po příletu do dvoutýdenní hotelové karantény.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který připravil Matěj Skalický.

Spustit audio

Související