Tak holt nemám umytá okna, ale raději dětem vysvětlím, proč vůbec Vánoce slavíme, tvrdí lékařka a manažerka Charity Pipková

18. prosinec 2022

Lékařka a manažerka zahraničních projektů Charity Česká republika Lenka Pipková tvrdí, že jejím životním krédem je odvaha. Nebát se neznámého a dělat věci jinak, než očekává společnost. Smysluplné je jít za tím, co člověk cítí. Jinak než lidé ve městě prožívá i advent. „Hodně pomohlo, když jsme před několika lety odešli z Prahy. Život na vesnici je jiný, všechno je pomalejší, každý den jsme v přírodě, takže nás úplně shon města, když lidé pořád někam spěchají, míjí.“

„A tím pádem je snazší udržet adventní atmosféru, pohodu a klid. Mám dvě malé děti a přímo v domě mám i malou lesní školičku a s dětmi se zabýváme tím, co se děje v přírodě, jaký je cyklus roku, jak to lidé dřív prožívali. A hodně se vracíme k různým tradicím,“ popisuje.

Čtěte také

Slaví Mikuláše, chodí pochůzky Lucií, pečou vrkoče a drží i další už pozapomenuté vánoční tradice. Děti jsou totiž podle lékařky k novým podnětům otevřené.

„Je to pro ně zábava a naše snaha udělat advent, a vlastně celé Vánoce, pro ně skutečnými. Něco tvořit, vyrábět, připomínat, proč se vůbec Vánoce slaví – to všechno nejde dělat rychle. Tak holt nemám umytá okna, zato s dětmi hodně tvoříme a je to fajn,“ dodává.

Lenka Pipková zdůrazňuje, že má potřebu pomáhat lidem: proto studovala medicínu, proto pracuje v Charitě, proto založila lesní školičku na venkově ve Frýdlantském výběžku.

Poslechněte si celé Hovory, moderuje Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související