Jiří Stránský: Advent není jen příchod, je to i obrana

15. prosinec 2017

Mám rád advent. Ano. Naučil mě nepospíchat. Každý rok si říkám, že už bych se měl z těch adventů nějak vyvlíknout. A jako každý rok jsem zase nahlédl do svých poznámek a úvah o adventech pár let zpátky, abych nemusel sám sebe obviňovat z opisování.

Jistěže vím, kolik mi je, abych si dopředu chystal alibi, že si přestávám pamatovat, ale to není pravda – pamatuju si až běda, a kdokoli – například režisér Ján Sebechlebský, s nímž jsme napsali scénář filmu Balada o pilotovi – rád komukoliv dosvědčí, že mám pořád ještě paměť jako slon. Naštěstí nemám moc času si to uvědomovat, byť možná z obavy, že by mě mohlo právě ono uvědomování všechnu paměť zkazit.

Onehdy jsem v bance stál frontu na zaplacení faktur a přede mnou nepospíchaly dvě postarší dámy. Společně vyplňovaly podobná lejstra, jaká jsem vyplňoval já, až jedna řekla, že je škoda, že teď mají lidi všechno popletené a dohromady smotané, neboť si nechali leta plést hlavy reklamami a komerční snahou všech možných prodejců všeho možného prodat na Vánoce třeba i bikiny (kdybyste třeba v jejich loterii vyhráli zájezd na Bermudy).

A že jí před první adventní nedělí stačilo upozornění od rodičů, že za dva dny začnou Vánoce, a už od takových pěti let věděla, že její Vánoce budou vypadat tak, jak se k nim ona postaví.

Svátky Návisti

Adventní věnec

Jak vážně či spíš poctivě popřemýšlí o tom, proč se každou ze čtyř nedělí zapaluje na adventním věnci nová svíčka, a že slovo advent znamená příchod a příchod znamená narození Ježíška, a narození Ježíška připomíná dary. Které Ježíškovi nosili lidé do tamtoho chlívka.

Ta druhá paní podepsala nějaký šek, či co, a dodala, že pro ni tohle platilo vždycky, i za Gottwalda, akorát že se o tom mimo domov nesmělo mluvit, ale jí že se to líbilo, protože to bylo tajemství.

O něco jsem starší, než byly ony, ale to, o čem mluvily, jsem si uměl představit. Zato jsem si byl téměř jistý, že říct jim o oněch devíti adventech, které jsem trávil jinde než doma, ťukaly by si na čelo.

Tam jinde bylo také zakázané slovo Vánoce, byly zakázané i sebemenší větývky jehličnanů, ale to nás donutilo vytvořit si cosi jako vánoční ptydepe, takže jsme si po všechny adventní neděle přáli veselé a krásné svátky NÁVISTI a nikdo kvůli tomu nemohl být postihován, neboť takové slovo vlastně neexistovalo.

Každý advent si na to vzpomenu. I proto, že povědomí o tom, že slovo advent znamená příchod, se čím dál víc vytrácí. Je to škoda. Mně se Adventem Vánoce nádherně prodlužují. A nemá cenu někoho přesvědčovat, že Advent není jen příchod, ale i obrana. Hezké svátky Návisti přeju všem, kdo… Kdo.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio