Šanci porazit Babiše má jen generál Pavel, předpovídá politolog a překladatel Janiš

17. červen 2022

První kandidáti do prezidentských voleb už ohlašují své kandidatury. Jedním z favoritů na postup do druhého kola je bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Já jako člověk, který s jeho politikou bytostně nesouhlasí, musím uvažovat jak takticky, tak strategicky. Tedy kdo má šanci ho porazit a kdo mi ještě nevadí. A zatím tam vidím jenom jednoho kandidáta, a to je Petr Pavel,“ myslí si politolog a překladatel Viktor Janiš.

Oficiální kampaň pro prezidentské volby startuje v momentě, kdy předseda Senátu vyhlásí jejich termín. Do té doby mohou kandidáti utratit jakoukoliv částku. „To znamená, že třeba Babiš vede velmi intenzivní kampaň, aniž by tento limit běžel. Je to samozřejmě nefér, ale my už jsme si zvykli v minulé volbě,“ soudí Janiš.

Čtěte také

„Už ten proces, kdy kandidáti obcházejí různé mecenáše a snaží se je získat pro svou vizi, je tříděním. Protože toto jsou lidi, kteří mají a dávají peníze, mají nadprůměrnou znalost politiky a jsou náročnější,“ vysvětluje.

„Musíte nejdříve uspět u nich a teprve potom můžete uspět u voličů, pokud tedy nemáte vlastní prostředky, jako měl Michal Horáček,“ popisuje Janiš, který působil v Horáčkově týmu.

Skryto v překladu

Viktor Janiš je také předsedou poroty anticeny Skřipec za nejhorší překlad. „Tento ročník byl poměrně složitý, protože vy jako porota musíte trošku vyvažovat. Existují tituly, které jsou objektivně přeložené velmi špatně, ale zároveň nejsou literárně příliš významné.“

Skřipec ale podle něj nemá takový dopad, aby nějaký překlad zlikvidoval. „Ten dopad má čistě fakt, že něco vyjde a je to špatně. My jenom upozorňujeme na to, že je špatný a že práce překladatele opravdu není mechanická a záleží na tom, koho si vyberete,“ dodává Janiš.

Čtenář by měl zpozornět v okamžiku, kdy věty nedávají smysl.
Viktor Janiš

„My lidi z branže, nakladatelští redaktoři a překladatelé víme, jak do zhruba překládá, a podle toho si i kupujeme knížky. Normální konzument to ale nemá šanci poznat. On pozná, když jsou v knížce překlepy, když je tam špatná interpunkce, ale nemůže poznat to, co je skryté pod kapotou,“ zamýšlí se.

„Čtenář by měl zpozornět v okamžiku, kdy mu věty nedávají smysl. To se taky stává, že pouhým okem zjistíte, že vám to nedává smysl a že to tak autor určitě nemohl myslet. Že to není neobratnost záměrná,“ nastiňuje Janiš. 

Poslechněte si celou Osobnost Plus Lucie Vopálenské. Dozvíte se také, jak Viktor Janiš vnímá současné dění okolo války na Ukrajině.

Spustit audio

Související