S Libyí nemá cenu jednat, Evropě s uprchlickou krizí nepomůže, tvrdí německý expert

30. červen 2018

Německý etnolog Thomas Hüsken varuje před plány evropských politiků otevřít záchytný tábor pro uprchlíky v Libyi. V severoafrické zemi totiž prakticky nefunguje státní zřízení a nenachází se tam prý žádný partner, s nímž by bylo možné komunikovat.

Podle německého rozhlasu Deutschlandfunk se tam navíc podle některých svědectví stávají z migrantů otroci.

„V Libyi zuří občanská válka, ozbrojené střety jsou na denním pořádku,“ popisuje Hüsken dění ve státě, který na jaře osobně navštívil. O situaci v již existujícím uprchlickém táboře jižně od Tripolisu se odborník z Univerzity v Bayreuthu dozvěděl od svého alžírského kolegy.

Ten vyprávěl, že v záchytném zařízení uprchlíky předvádí v řetězech a nabízejí je k prodeji. „Takové podmínky jsou samozřejmě otřesné a v žádném případě nejsou akceptovatelné. A to ani pro většinu Libyjců. Někteří aktéři pouze zneužívají současného nepřehledného zřízení ve svůj prospěch,“ myslí si Hüsken.

Krvavé trojvládí

Spolupracovat s Libyí v otázce uprchlického tábora považuje za vyloučené s tím, že země nemá jednotné státní uspořádání. „Působí tam dvě vlády a další mocenská skupina v pobřežním městě Misráta,“ říká etnolog s tím, že „není nikdo, s kým by bylo možné napřímo komunikovat“.

Merkelová neveze ze summitu tlačítko, které zastaví migraci. Dohoda CSU stačit nebude, myslí si komentátor Schuster

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bruselu

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie po devítihodinovém jednání schválili v noci na pátek změnu přístupu k migraci. Unijní lídři se shodli na vzniku center pro migranty na severoafrickém pobřeží i v Evropě. V nich by se posuzovaly případy lidí zachráněných ve Středozemním moři a rozhodovalo o tom, kdo má právo na mezinárodní ochranu.

Není ani jasné, jakým směrem se situace v zemi bude vyvíjet. Posun totiž prý nepřinesla ani květnová politická jednání v Paříži, kterých se účastnil také francouzský prezident Emmanuel Macron. „Popravdě Unie nemůže s Libyí vést v souvislosti s uprchlickou krizí žádné seriózní rozhovory,“ dodává Thomas Hüsken.

Ve státě na africkém středomořském pobřeží proti sobě v současnosti stojí tábory mezinárodně uznávaného premiéra Faíze Sarrádže a generála Chalífy Haftara, jenž podporuje kabinet ve východní části Libye. Země je navíc válcována migrační krizí.

„Libye čelí obrovské vnitrostátní migrační vlně, kterou způsobuje násilí. Navíc do ní směřují uprchlíci z pouštních oblastí a ze západní Afriky. A s tím se stát v konfliktu není schopný konstruktivně vypořádat,“ uzavírá Hüsken.

autor: rer
Spustit audio

Související