Vznikne pevnost Evropa? Jedna vrácená loď může zastavit migrační vlnu, tvrdí tajemník Chmelař

27. červen 2018

Jak najít evropskou odpověď na otázku migrace v době, kdy v řadě států sílí hlasy volající po řešení vycházejícím z obrany státních hranic a národních zájmů? Šéfové vlád zemí Evropské unie se ve čtvrtek začnou sjíždět na summit do Bruselu, u kterého se výsledek odhaduje obtížněji než jindy.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař (ČSSD) se domnívá, že německá kancléřka Angela Merkelová na summit přijede s větší vůlí ke kompromisu, a to kvůli postoji její sesterské strany CSU, která chce některé migranty odmítat už na hranicích.

„Nemyslím si, že se bude jednat o obnovení hranic uvnitř Evropy, slouží to spíše k posílení vyjednávací pozice. Itálie a Německo jasně řekly, že nekontrolované pohyby uvnitř Evropy nelze vyřešit bez řešení na vnější hranici,“ uvádí.

Italové chtějí celoevropské a razantní řešení migrace a Německo už delší dobu nechce být tím přijímacím státem.
Aleš Chmelař

Centra v Africe

Migranti, kteří zjevně nemají právo na azyl, by například měli být odmítáni v řádu dnů. „Vyslalo by to signál pašerákům, že cesta do Evropy není otevřená, a naopak by to pomohlo těm reálným azylantům,“ tvrdí Chmelař.

Thomas Kulidakis: Jak se Andrej Babiš nemýlil v migrační politice

Andrej Babiš

Když Andrej Babiš vysvětloval svou neúčast na nedělní schůzce k migraci v Bruselu, měl v jedné věci pravdu. A to, že hrozí vytvoření paralelní Rady Evropské unie.

Součástí takového řešení jsou i centra mimo Evropu, která by vybírala oprávněné žadatele. Kde přesně by ale měla vzniknout? „Dohoda je taková, že vyjednávání by se mělo vést bez jmenování konkrétních zemí. Ale důležité je, že zde jsou země, které jsou ochotné jednat. Jednání probíhají,“ dodává.

Princip by se podle Chmelaře mohl otestovat na lodi s několika stovkami migrantů. „Přijet s nimi do severní Afriky, ujasnit si, kdo má právo na azyl, a velice rychle přistoupit k návratové politice. Byl by to tak silný signál, že by byl schopný zastavit prakticky jakoukoli migrační vlnu,“ tvrdí.

Pevnost Evropa

Na potřebě zvýšení ochrany vnějších hranic podle Chmelaře panuje v Evropě shoda už několik let. Stále větší podporu ale nyní získává řešení, které se podobá australskému modelu. Je tedy cílem Evropa, do které prakticky nebude možné se dostat?

„Neznamená to, že by zde nemohli žádat o azyl lidé, kteří jsou reálně perzekuovaní. Ale ti jsou v drtivé menšině. Pevnost Evropa je to pro ty, kteří přicházejí nelegálně bez práva na azyl či pobyt,“ uzavírá.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související