Rusko genocidu Ukrajinců připravuje, nebo už provádí, vyzývá k mezinárodnímu šetření senátor Fischer

16. květen 2022

Český Senát ve své rezoluci obvinil Rusko z genocidy na ukrajinském lidu. Měli by se přidat i poslanci? Některé další parlamenty světa už ruské počínání na Ukrajině také odsoudily. „Skutky, které vidíme, že páchají ruské jednotky, jsou takové závažnosti, že se jedná o válečné zločiny a jimiž se projevuje genocida,“ tvrdí nezávislý senátor Pavel Fischer. Poslanec a odborník na mezinárodní právo Vladimír Balaš (STAN) s kritikou souhlasí, k použití pojmu genocida má výhrady.

„V našem usnesení říkáme, že hromadné popravy, teror, deportace, mučení a znásilňování i deportace dětí odsuzujeme jako projevy genocidy. Ruská ombudsmanka sama potvrdila 200 tisíc deportovaných ukrajinských dětí. Kdo deportuje děti k umístění do ruských rodin, ten se dopouští jednoho ze znaků genocidy,“ vysvětluje senátor.

Ruské jednotky páchají válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, ale s genocidou bych byl opatrnější.
Vladimír Balaš (STAN)

Balaš je opatrnější: „Ruské jednotky páchají válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, ale s genocidou bych byl opatrnější.“

Čtěte také

Přesto chválí rezoluci Senátu. „Je to sdělení Rusku, že nenecháme bez vyšetření to, co se tam děje. Definitivní právní kvalifikace bude muset udělat soud. Je pravda, že deportace dětí je znakem genocidy, ale i zločinů proti lidskosti. U genocidy je třeba prokázat úmysl vyvraždit národ nebo skupinu. A to je třeba vyšetřit,“ nabádá poslanec Balaš.

„Jeden příklad za všechny,“ reaguje Fischer. „Máme svazek těchto nepřímých důkazů. Rusko třeba mluví o eliminaci Ukrajiny, deukrajinizaci, tedy snaze zničit kulturu a identitu Ukrajiny a mohl bych pokračovat.“

Sněmovna se vyjádří

Usnesení Poslanecké sněmovny je už připraveno, tvrdí Balaš. „Pan senátor má pravdu, že výroků nejvyšších ruských představitelů o tom, co udělají na Ukrajině, je víc a mohlo by zde jít genocidu a my máme povinnost jí zabránit. Sněmovny se vyjádří do týdne či dvou,“ předpokládá vládní poslanec.

Oficiální ruská prohlášení říkají, že Ukrajina nemá civilizační obsah a musí dojít k celkové lustraci.
Pavel Fischer

Senátor upozorňuje na další výroky, které podle něj svědčí o genocidě. „Oficiální ruská prohlášení říkají, že Ukrajina nemá civilizační obsah a musí dojít k celkové lustraci. V Rusku jsou filtrační tábory a dochází tam k dějům, které z hlediska etnického nebo národnostního vedou ruské autority k tomu, jako kdyby připravovaly genocidu, nebo už ji prováděly,“ vyzývá k mezinárodní akci Pavel Fischer (nezávislý).

Jestli budeme žalovat zločiny proti lidskosti, genocidu, nebo něco jiného, bych nechal na prokurátorovi.
Vladimír Balaš

Tohle musí mezinárodní společenství odsoudit, reaguje na Fischerova slova poslanec. 

Čtěte také

„Mezinárodní společenství také je musí podniknout další kroky, které by Rusku bránily v dalším páchání těch zločinů. Jestli budeme žalovat zločiny proti lidskosti, genocidu, nebo něco jiného, bych nechal už na prokurátorovi. Ale je třeba chránit každý lidský život,“ shrnuje Vladimír Balaš (STAN).

Poslechněte si celou debatu, ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související