Žalovat Rusko kvůli výrokům o genocidě je od Ukrajiny taktické, hodnotí expert na mezinárodní právo

28. únor 2022

Ukrajina oficiálně podala na Ruskou federaci žalobu u Mezinárodního soudního dvora v Haagu. „Je-li ten spor zaměřen na lživé tvrzení Ruska, že Ukrajina páchala ve dvou svých republikách genocidu, je to ze strany Ukrajiny skvělý a taktický právní krok. Už teď je to pro ni politická výhra,“ hodnotí odborník na mezinárodní právo a místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny České republiky Vladimír Balaš (STAN).

Poslanec připomíná, že mezinárodní soud v nizozemském Haagu řeší pouze spory mezi státy:

„Z titulu článku 9 Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidia – ke kterému Ukrajina ani Rusko nevznesly výhrady – se bude rozhodovat nestranně a nezávisle. Jasně se prokáže, jak je tvrzení Ruska o genocidě lživé a účelové.“

Čtěte také

Civilizované země by se podle Balaše při podezření z genocidy na obyvatelstvu měly obracet právě na mezinárodní soudní dvůr, místo aby věc řešily vojenskou invazí, připomíná poslanec.

Genocida, jak je popsána v článku II pod písmenem c v Úmluvě o zabránění a trestání zločinu genocidia – tedy „úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení“ –, by navíc mohla být přičítána spíš ruské agresi, dodává Balaš.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Jana Pokorného s Vladimírem Balašem.

autoři: Jan Pokorný , marz
Spustit audio