Rychetský: Putin je válečný zločinec a musí být postaven před Mezinárodní trestní tribunál

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu ostatní státy a jejich představitelé diskutují o tom, jak na tuto situaci reagovat, jakými sankcemi Vladimira Putina donutit k zastavení invaze. „Myslím si, že nějaké dohadování o ekonomických sankcích je k ničemu. On se tomu směje. Teď opravdu nezbývá nic jiného, než jej jednoznačně označit za vraha, za zločince a postavit ho před Mezinárodní trestní tribunál,“ zdůrazňuje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Rychetský vysvětluje, že Vladimir Putin může být souzen i tzv. in absentia, tedy bez osobní přítomnosti: „Mezinárodní trestní tribunál je schopen někoho obžalovat a soudit, i když ho nemá ve své moci.“ A dodává, že je potřeba jednat rychle.

Čtěte také

„Putin je představitelem toho nejhoršího zla, kterého jsme byli za poslední desetiletí svědky. Je to nejen zlo, které ohrožuje sousední země, v tuto chvíli Ukrajinu, ale ohrožuje celý civilizovaný svět. Za dané situace je třeba skutečně doslova izolovat Putinův režim od všech mezinárodních institucí.“

Není čas na jakékoli ohledy

Evropský zatýkací rozkaz by podle předsedy Ústavního soudu nebyl k ničemu a nebylo by ho možné uplatnit ani technicky, protože Ruská federace není členem Evropské unie.

„Ale nic nebrání tomu vydat mezinárodní zatýkací rozkaz a postavit ho před mezinárodní trestní tribunál tak, jak se to děje v případě jiných zločinců po světě, u který se ovšem světová veřejnost tolik nebojí, protože nemají tak významné postavení jako představitel Ruské federace. Ale tady myslím, že už skončily jakékoli ohledy,“ vyzývá Pavel Rychetský.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.