Rusko ani Ukrajina nikdy nekapitulují. Proto musíme s Putinem dál jednat, tvrdí Cyril Svoboda

1. duben 2022

Rusko a Ukrajina pokračují v mírových rozhovorech. Vede z války, kterou na Ukrajině rozpoutal Vladimir Putin, ještě diplmatická cesta? „Vidím to pesimisticky. Putin je člověk, se kterým se jednat nedá, protože jednání v jeho pojetí je vydírání. K jednání je třeba vůle obou stran a tu on nemá,“ obává se senátor Tomáš Czernin (TOP 09). Bývalý ministr zahraniční a dnes ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda (KDU-ČSL) je přesvědčen, že s ruským prezidentem třeba jednat je.

„Nikdo jiný tu k jednání není. Jakákoliv dohoda musí být podepsána prezidentem Ruské federace a v tuto chvíli je to Vladimir Putin,“ zdůrazňuje Svoboda a dodává:

„Putin válku prohrál strategicky, politicky a morálně. Aby došlo k míru, musí dojít dohodě, ale on žije v nereálném světě a všichni kolem mu lžou. Ideální by bylo, kdyby vyrazil do Mariupolu a podíval se, co je ten jeho mír, tedy zničená země. Jednou dojde ke kompromisu, otázkou je jen kdy.“

Putin přecenil sílu své armády, zmýlil se v mnoha věcech a reaguje jen na sílu. Zmýlil se a musí to pocítit.
Tomáš Czernin

Senátor Czernin upřednostňuje místo jednání další sankce. „Putin přecenil sílu své armády, zmýlil se v mnoha věcech a reaguje jen na sílu. Myslel si, že na Ukrajině bude moci diktovat silou podmínky, ale zmýlil se a musí to pocítit,“ věří.

Čtěte také

Sankce jsou účinné jen tehdy, když je jednota,“ reaguje Svoboda. „Se sankcemi přichází tlak, ale válku musím také někdy zastavit. Proto nemůžeme vzdát jednání. Nevzdal se ho ani Henry Kissinger ve válce mezi Izraelem a Egyptem. To neznamená ustupovat. Ale nejednat možné není.“

„Ruský prezident žádnou vůli zatím neprojevil, pouze diktoval podmínky,“ připomíná Czernin.

Ruský prezident sice je izolován, ale to neznamená, že nikdo v jeho okolí nezmění názor.
Cyril Svoboda

„Ale pokud bychom nejednali,“ oponuje Svoboda, „tak druhou možností konce války je kapitulace. A Rusko nikdy nebude kapitulovat, stejně jako Ukrajina. Proto musí platit dohoda, kompromis, který se ale nebude týkat území Ukrajiny.“

Čtěte také

Ke změně názoru může Putina přimět například část jeho armády, soudí bývalý ministr.

„Řeknou mu, že situace je katastrofální a nemohou ve válce pokračovat. Ruský prezident sice je izolován, ale to neznamená, že nikdo v jeho okolí nezmění názor. Jsem zkrátka zastánce toho, že od stolu se odcházet nemá,“ konstatuje Cyril Svoboda.

Kořen zla je u samotného ruského prezidenta, který umí respektovat jen sílu. Jednat by bylo dobré, jenže není s kým.
Tomáš Czernin

Tomáš Czernin ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Vladimír Putin ještě k žádnému jednacímu stolu nepřišel. Také bych všechno nesváděl na to, že je izolován. Ten kořen zla je u samotného ruského prezidenta, který umí respektovat jen sílu. Jednat by bylo dobré, jenže není s kým,“ shrnuje svůj názor na možnosti dohody o konci ruské agrese Tomáš Czernin (TOP 09).

Poslechněte si celou debatu.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.