Rok 1965: Králem je Ginsberg! Beatnický básník králem Majálesu

24. září 2018

Chvíle plné závanu svobody a radosti – takový byl pražský studentský Majáles v roce 1965, který se stal jednou z mnoha událostí, pomalu směřujících k politickému i kulturnímu uvolnění pražského jara 68.

Výmluvným symbolem Majálesu se stalo zvolení jeho krále, kterým byl beatnický básník Allen Ginsberg.

Ze školy ho vyhodili

Potomek ruských Židů, homosexuál, milovník neworleanského jazzu a jeden z největších amerických básníků se narodil 3. června 1926 v Newarku. Jeho matka Naomi trpěla duševní poruchou. Začal studovat na Kolumbijské univerzitě, odkud ho vyhodili pro kriminalitu a experimentování s drogami a sexem.

02353913.jpeg

Ginsberg prošel řadou povolání a těžce se vyrovnával se svou sexuální orientací. Jeho životní láskou se stal literát Peter Orlovsky, se kterým sdílel zájem v tibetském buddhismu. Ve své nejrozsáhlejší sbírce Kadiš a jiné básně z roku 1961 se zabýval matčiným šílenstvím a její smrtí.

V roce 1965 poradil Ginsberg americkým studentům před jejich protiválečnou demonstrací, aby ozdobili první řady květinami, což je považováno za počátek hnutí hippies a myšlenky „flower power“. Hodně cestoval, svoji poezii četl po celém světě a vystupoval i s muzikanty jako Bob Dylan či Mick Jagger.

Zabavený zápisník

V roce 1965 přijel i dvakrát do Prahy, nejdřív 18. února po svém vyhoštění z Kuby, a pak znovu 29. dubna, kdy se stal králem Majálesu. Úřady jej ale 7. května vyhostily pro „narušování“ místní mládeže. V letadle po vyhoštění z Československa napsal báseň Král Majáles, která je výrazem odporu k totalitnímu komunistickému režimu a sympatií s českými studenty.

Allen Ginsberg jako král pražského majálesu v roce 1965

„Státní bezpečnost mu tehdy sebrala i jeho zápisník z pražského pobytu. V 90. letech jsem si myslel, že bych ho mohl z archivů získat a Ginsbergovi vrátit, ale nepodařilo se mi to ani jako členovi senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost,“ uvedl v roce 2011 amerikanista a překladatel Josef Jařab.

Hnutí beat generation, které bořilo všelijaká (hlavně sexuální) tabu a rozšiřovalo vědomí pomocí různě vyvolávaných extází, meditací a drog, se časem stalo součástí masové pop-kultury či inspirovalo různé formy nonkonformního undergroundu. Jeho myšlenky jsou stále aktuální, knihy jeho představitelů stále vycházejí a je o ně zájem. Bylo reakcí na mravně upjatá, mnohými tabu zatížená, hospodářsky ale prosperující padesátá léta ve Spojených státech.

Autorkou dokudramatu Králem je Ginsberg je Tereza Nováková. V režii Pavla Krejčího účinkují Jiří Zapletal, Jan Vápeník, Petr Matyáš Cibulka, Josef Pejchal, Michaela Hráská a Michal Przebinda.

O návštěvách Allena Ginsberga v Praze si pak s publicistou, pedagogem a moderátorem Miroslavem Kováříkem povídá Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související