Rok 1941: Seznámení s panem ministrem. Kdo byla přítelkyně Jana Masaryka Marcia Davenportová?

5. říjen 2018

Podzim 1941. V Evropě zuří válka, nacistické Německo se roztahuje po značné části kontinentu a jeho vojáci jsou ještě stále v Africe. Sen o snadném dobytí Anglie se sice rozplynul, ale jen málokdo si myslí, že válka skončí brzy.

Za několik týdnů se ostatně ve válečném stavu ocitnou i Spojené státy. A právě tam, v New Yorku, dochází v listopadu 1941 k náhodnému setkání dvou lidí.

Osudy propojené na sedm let

On, pětapadesátiletý diplomat, ministr zahraničí jedné z mnoha evropských zemí, které byly Hitlerem pohlceny. Ona, o sedmnáct let mladší hudební kritička, rozhlasová komentátorka a ještě nepříliš známá spisovatelka. Jejich osudy se propojí jen na sedm let: Jan Masaryk a Marcia Davenportová.

Davenportová se narodila v roce 1903 v New Yorku do muzikální rodiny. Svojí první úspěšnou knihu věnovala Wolfgangu Amadeovi Mozartovi. S Masarykem se Davenportová seznámila, když pracovala ve Výboru americké pomoci pro Československo. Přátelství přerostlo v důvěrný vztah.

Když Davenportová v létě 1945 přijela opět do Prahy, byla už v Americe slavnou autorkou románů (ten nejúspěšnější, Údolí rozhodnutí, byl toho roku dokonce zfilmován, hlavní roli dostal Gregory Peck) a především znovu rozvedená; její druhé manželství se rozpadlo roku 1944. Prvním člověkem, který vešel do jejího pokoje v hotelu Alcron krátce poté, co americkým vojenským džípem dorazila do Prahy, byl právě ministr zahraničních věcí Jan Masaryk.

Prý plánovali svatbu…

Davenportová tehdy organizovala humanitární pomoc válkou zdevastované zemi. Soukromě přispívala i typicky ženským způsobem: všechny kapsy vojenské blůzy i pláště, ve kterých přijížděla, měla vždy po okraj naplněny tím, po čem ženy v Československu toužily: nylonkami a rtěnkami.

Logo

Mezi lety 1945 až 1948 žila střídavě v New Yorku a Praze, kde byla nablízku Masarykovi. Na jeho přání odletěla 7. března 1948 do Londýna, aby tam podle dohody na něj počkala. Plánovali údajně svatbu a odjezd do USA. Masaryk nedorazil: 10. března ráno byl nalezen mrtvý pod okny svého bytu v Černínském paláci. Marcia se odstěhovala do severní Itálie, kde dlouhá léta žila a psala.

Zemřela v lednu 1996 v Pebble Beach v Kalifornii. Ani ona, která byla Masarykovi v posledních letech života nejblíže, nedokázala jasně rozhodnout, zda šlo o vraždu, nebo o sebevraždu. Lásku k Československu Davenportová neztratila nikdy: ještě po pádu komunistického režimu v Československu znovu navázala kontakty s představiteli české kultury.

Dokudrama podle scénáře Nikol Patíkové bylo natočeno v Českém rozhlase Hradec Králové, v režii Pavla Krejčího účinkují Martina Hamaďáková, Michaela Hráská a Jiří Zapletal.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.