Rok 1941: Chlebíčková aféra. Stály otrávené chlebíčky život premiéra Eliáše?

13. červenec 2018

Byla to těžká doba: značná část Evropy byla okupována nacistickým Německem, daleko na východě rozpoutali Hitlerovi vojáci válku proti Sovětskému svazu – a předsedou protektorátní vlády byl bývalý legionář Alois Eliáš, který navzdory tlaku okupantů udržoval spojení s domácím i zahraničním odbojem.

Jenže právě zahájení války na východě vedlo nacistický režim k pomyslnému „utažení šroubů“. Protektorát musel zásobovat nenasytnou nacistickou mašinérii a jeho představitelé – alespoň formálně – vyjadřovat loajálnost okupantům.

Předseda vlády Eliáš byl takto donucen přijmout 18. září 1941 takzvanou aktivistickou sedmičku novinářů, kteří se dali naplno do služeb nacistického režimu, psali propagandistické texty a sympatizovali s Německem: Karla Lažnovského, Emanuela Vajtauera, Vladimíra Krychtálka, Jaroslava Křemene, Karla Wernera, Vladimíra Rybu a Václava Crhu.

Otrávené chlebíčky

Během setkání nabídl Eliáš novinářům chlebíčky. Před servírováním do nich byly ale vpraveny bakterie tyfu, tuberkulózy a botulotoxinu. U Lažnovského, Vajtauera, Křemene a Krychtálka se brzy objevily zdravotní problémy, kterým Lažnovský 10. října téhož roku podlehl.

Zřejmě bez ohledu na případnou účast na onom kuriózním atentátu byl premiér Eliáš krátce po nástupu Reinharda Heydricha na místo zastupujícího říšského protektora v září 1941 zatčen, 1. října odsouzen k trestu smrti a v červnu 1942 popraven.

Nacistický soud jeho vinu na otravě novinářů neprokázal, všeobecně se ale má za to, že akce byla provedena na Eliášův popud, případně že se na ní sám podílel.

Dokudrama Chlebíčková aféra, v němž kromě Aloise Eliáše vystupuje jeho osobní lékař Miloš Klika a dva aktivističtí novináři – Karel Lažnovský a Vladimír Krychtálek – napsali Michal Beck a Jan Mazanec. V režii Simony Nyitrayové účinkují Norbert Lichý, Dušan Urban, Ondřej Brett a David Viktora.

O protektorátním premiérovi Aloisi Eliášovi si Veronika Kindlová povídala s historikem Jaroslavem Rokoským z Ústavu pro studium totalitních režimů.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související