Radovan z Lužic: Jde to sem. To je normální tornádo! Miluno, to jsi neviděl

2. červenec 2021
Výrok týdne

Video na Twitteru Policie ČR, které zachycuje řádění tornáda v obci Lužice, obletělo Českou republiku. Jak týden po ničivém tornádu vypadá život v poškozených domech zhodnotí starosta městyse Moravská Nová Ves Marek Košut (TOP 09) a chartista a filozof Daniel Kroupa.

Minulý víkend bylo dobrovolníků tolik, že někteří už neměli co dělat. „Za velkou ochotu pomáhat přímo na místě musím všem poděkovat. Za úžasnou práci a nasazení,“ vzkazuje starosta městyse Moravská Nová Ves Marek Košut.

To, proč přijelo tolik dobrovolníků, si vysvětluje slovy: „Myslím, že bylo postiženo poměrně malé území, takže proto asi to vzepětí zájmu. Pomoc byla (a je) obrovská, je to úžasné,“ uzavírá. 

Čtěte také

„Jsou to události, které lidi vidí, takže jsou vizuálně velmi názorné a budí emoce,“ myslí si o vzedmuté vlně filozof Daniel Kroupa. Lidé jsou totiž spíš ochotni pomáhat tam, kde to vidí na vlastní oči.

„Tornádo na jižní Moravě v nás probudilo ochotu pomoci, z čehož mám velkou radost,“ dodává. „Velké množství lidí bylo totiž ochotno nasadit vlastní sílu a další velká skupina je dokonce ochotna na dobrou věc přispět,“ uzavírá Kroupa. 

Výrok týdne s Martinem Matějkou najdete v audiozáznamu. Hosty byli starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut a chartista a filozof z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí n. Labem Daniel Kroupa.

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související