Putin: Zablokujte Azovstal, aby neproletěla moucha. Počkáme, až Ukrajincům dojdou zásoby

22. duben 2022
Výrok týdne

Ruská televize tento týden odvysílala rozhovor prezidenta Vladimira Putina s ministrem obrany Sergejem Šojguem o obléhání ukrajinského průmyslového komplexu v Mariupolu Azovstal, kde se stále nacházejí ukrajinští obránci města společně s civilisty.

Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný.
Vladimir Putin

Své rozhodnutí vysvětlil snahou ochránit životy ruských vojáků, je prý lepší počkat, až ukrajinským bojovníkům dojdou zásoby.

Není třeba lézt do těchto katakomb a plazit se podzemím těchto průmyslových zařízení. Zablokujte tuto industriální oblast tak, aby nemohla proletět ani moucha.
Vladimir Putin

Souvisí s Putinovým vyjádřením i neochota Rusů dohodnout se s Ukrajinou na evakuačních koridorech v posledních dnech? Mění Putin ve druhé fázi své válečné agrese strategii a rétoriku? Jak je důležité, že řekl, že chce ochránit životy ruských vojáků?

Poslechněte si celý Výrok týdne v audiu. Hosty byli ředitel Akademického centra Borise Němcova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Marek Příhoda a Vojtěch Bahenský, vojenský analytik Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související