Moskva soudům Putina nevydá, dokud se nezmění režim. I tak to bude trvat, varuje novinář Naegele

13. duben 2022

Z oblasti u Kyjeva přicházejí stále nové a přesnější zprávy o zločinech, které na ukrajinských civilistech provedly ruské vojenské jednotky. Situaci šetří mise Mezinárodního trestního soudu. „Že ke zločinům na Ukrajině došlo, není pochyb. Ale je třeba zjistit, kdo za nimi stojí,“ upozorňuje odborník na mezinárodní právo Ľubomír Majerčík. Bývalý ředitel mise OSN v Kosovu Jolyon Naegele dodává, že sbírání důkazů je jedna věc, ale příprava procesu a předvolání podezřelých druhá.

„Zvlášť když Rusko není partnerem nebo členem Mezinárodního trestního soudu, respektive svůj podpis při jeho založení později odvolalo,“ dodává Naegele, který je také novinářem.

Potřebujeme důkazy ve formě odposlechů, písemných rozkazů nebo třeba záznamy zločinů.
Ľubomír Majerčík

Potřebujeme důkazy, říká Majerčík z Masarykovy univerzity v Brně. „Ve formě odposlechů, písemných rozkazů nebo třeba záznamy zločinů. To nám postačí jako důkaz a viníka můžeme postavit před soud.“

Možností, jak viníka soudit, je několik. „Přichází v úvahu onen Mezinárodní trestní soud, druhá možnost je vytvoření úplně nového tribunálu, třetí možností je z pohledu Ukrajiny nejvíc legitimní, a to je postavit ty pěšáky před místní soudy, což je možné už dnes,“ přibližuje Majerčík.

Mezinárodní soud chce strašně moc času na přípravu. Viděli jsme, jak dlouho to trvalo v bývalé Jugoslávii, to jsou léta.
Jolyon Naegele

„Teoreticky je možné všechno, hlavní je ale mít podezřelého,“ připomíná Naegele.

Čtěte také

„Mezinárodní soud chce nejen strašně moc času na přípravu, ale také na to podezřelé dostat před soud. Viděli jsme, jak dlouho to trvalo v bývalé Jugoslávii, to jsou léta.“

Majerčík ovšem věří, že lze před soud postavit nejvyšší představitele Ruské federace:

„Bude to trvat určitě déle než v případě prostých vojáků, ale v minulosti si spravedlnost došla i pro prezidenty, například Slobodana Miloševiće, Saddáma Husajna nebo Charlese Taylora.“ V těchto případech šlo ale buď o malé země, nebo byl konflikt ukončen.

Neočekávám, že by Vladimir Putin dobrovolně vzdal svůj mandát nebo prohrál volby.
Jolyon Naegele

Naegele souhlasí, že události v Kosovu s dnešním děním na Ukrajině lze srovnávat jen obtížně:

Čtěte také

„Kosovo je malý stát.  Srbsko má také jen asi 8 milionů obyvatel, to nejsou velmoci. S Ruskem je to úplně v jiném měřítku. Ale už se mapuje ruský systém velení, ruští generálové na Ukrajině určitě měli nějaké povely.“ 

Vladimir Putin bude u moci ještě dlouho, odhaduje publicista. „Neočekávám, že by dobrovolně vzdal svůj mandát nebo prohrál volby. Že by byl nějaký převrat, je těžko představitelné, ale nedá se to vyloučit. Musí nejdřív dojít ke změně režimu, aby Moskva předala Západu Putina. A i tak to bude dlouho trvat, protože předání bosensko-srbských pohlavárů Karadžiće a Mladiće trvalo roky,“ shrnuje Jolyon Naegele.

Západní země pomáhají při vyšetřování. Francie poslala experty na DNA, masové hroby a odposlechy, Velká Británie finance.
Ľubomír Majerčík

„Západní země pomáhají při vyšetřování. Francie poslala na Ukrajinu experty na DNA, masové hroby a odposlechy. Velká Británie zase posílá finance, západní země získávají výpovědi uprchlíků. Západ se postavil za právní normy a využívá je k tomu, aby poukázal, na to, že byly porušeny a že umíme využít mezinárodní právo ve svůj prospěch,“ chválí jednotný postup světa při vyšetřování válečných zločinů spáchaných Ruskem Ľubomír Majerčík.

Co dalšího je potřeba, aby byli potrestáni viníci masakrů na Ukrajině? Ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související