Radoslav Selucký - ekonomická ikona novotného éry

4. červenec 2013

Budování komunismu, volný čas za socialismu a realita kapitalismu - to jsou hlavní témata ekonoma a sociologa Radoslava Seluckého, kterého osobní zkušenost přesvědčila o neživotaschopnosti socialismu.

Ekonom a sociolog Radoslav Selucký (1930 - 1991) svým dílem jakoby zobrazoval rozpornou křivku éry prvního tajemníka ÚV KSČ a prezidenta republiky Antonína Novotného. Tj. od stále více reformního dogmatismu až po - spíše neúmyslný - rozklad systému a následné úvahové postskriptum "proč to nevyšlo" buď v exilu či v samizdatu.

U Radoslava Seluckého tato křivka začíná od dnes prakticky neznámé juvenilie z počátku padesátých let a pokračuje přes dosti nezáživné publikace z přelomu let padesátých a šedesátých (Ekonomické vyrovnání Slovenska s českými kraji 1960, Ekonomie a život 1962) a "seriózní" rozhlasové pořady pro děti (které dnes vnímáme jako jakýsi socialistický dadaismus, byť zřejmě nechtěný) z počátku let šedesátých.

Selucký se pak postupně stává respektovaným autorem a jeho publicističtěji laděné texty pro různé noviny a časopisy i obdobně koncipované knihy (Západ je západ 1964, 1965) z doby následující mu získaly mezi čtenáři zasloužený respekt.

Ve druhé polovině šedesátých let působil rovněž jako dramaturg Filmového studia Barrandov - za zmínku určitě stojí dva z filmů, na kterých se podílel, a to Noc nevěsty režiséra Karla Kachyni a Stud Ladislava Helgeho.

V roce 1965 obdržel Cenu Svazu československých televizních a filmových umělců. Po sovětské okupaci odešel do zahraničí, kde přednášel na různých univerzitách ve Spojených státech a Kanadě.

V exilu vydal ještě zajímavou a částečně vzpomínkovou knihu Východ je východ (SRN 1972) a anglicky psané odborné práce (Economic reforms in Eastern Europe, USA 1972).

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio