Radek Vondráček: Jak nejlépe bojovat s nenávistí? Humorem

3. leden 2020
Výrok týdne

V neklidném světě jsme ostrovem bezpečí, važme si toho, uvedl Radek Vondráček ve svém novoročním projevu. Uplynulý rok hodnotí předseda Poslanecké sněmovny z hnutí ANO jako v mnohém úspěšný.

Zmiňuje pokračování jednání o klimatických změnách i další řešení otázek migrace. Vyzývá přitom občany, aby v nadcházejícím roce přišli k volbám, ctili pravdu a respektovali druhé. Osobním přáním předsedy sněmovny Radka Vondráčka je pak to, aby se letošní rok stal rokem boje proti lidské hlouposti a nenávisti:

„Jak nejlépe bojovat s hloupostí a nenávistí? Přece typickým českým způsobem, humorem. Ten je naším největším národním bohatstvím, určitě větším než třeba lithium. Mohli bychom ho přímo vyvážet. Nějak mám pocit, že se humor a nadhled z veřejného prostoru vytrácejí a s nimi i laskavost a slušnost, přitom český smysl pro humor nás často podržel v těžkých dobách a spojoval lidi různého názoru.“

Výrok týdne analyzuje politolog Jiří Pehe, ředitel New York University Praha, a redaktorka Pavla Lioliasová shrnuje humorné komentáře k projevům našich ústavních činitelů ze sociálních sítí.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio

Související