Ondřej Konrád: Epidemie proslovů

2. leden 2020

Když to takhle půjde dál, bude nejen na konci roku, ale i při dalších příležitostech hovořit k národu jeden politik za druhým. Bez toho, aby je zajímalo, jestli to někoho zajímá.

Jen si to vezměte – do nedávna se nám dostávalo pouze proslovu prezidentského, Miloš Zeman přitom ale už celé roky drží řeč na sv. Štěpána. To vloni přivedlo šéfy obou parlamentních komor (tehdy čerstvý předseda Senátu s tím přišel jako první) k tomu, ujmout se Nového roku jako nějakého sirotka. A po letošku už se zdá, že je jednak zaděláno na tradici, a pak také, že zkrátka „příklady táhnou“. Protože se nově přidal také premiér. To už máme náhle čtyři kusy. A ještě – sice ne v celoplošných televizích, ale aspoň na webu – cosi pronášeli další politikové.

Vzkvétající země bez nenávisti

Čtěte také

Ministryně pro místní rozvoj Dostálová – její úřad prý „řeší všechny problémy tak, aby naše země jen vzkvétala“. Civilnějšího lídra Pirátů Bartoše těší, že tím, „jak člověk roste a učí se, může měnit i svoje okolí“. A slíbil, že pirátský koráb bude „v roce 2020 dál držet kurz“. To ale poněkud kruší ty, co by rádi viděli integraci opozice. K tomu se však Piráti nemají a mít aspoň zatím nemíní.

Příležitost prohovořit k lidu v první den roku nepromarnil ani předseda SPD Tomio Okamura se slibem, že hnutí nebude „vnášet do veřejného života osobní nenávist“. Jako kdyby snad něco podobného SPD a jeho příznivcům doposud někdo podsouval.

Předáci parlamentních stran takzvaně demokratických – ODS, TOP 09, lidovců a starostů – pokušení přispět troškou do novoročního mlýna odolali. Ale samozřejmě kritizovali vystoupení hlavního rivala. A nedalo jim práci se až nadšenému tónu a výčtu vládních úspěchů v podstatě vysmát. O to si premiér tak trochu řekl užíváním sousloví o překročeném plánu. Čili fráze předlistopadových funkcionářů. Jak připomněla odkazem na soudruha Štrougala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Opozice bez humoru

Čtěte také

Ale dlužno podotknout, že zatímco komunisté tehdy permanentně stavěli vzdušné zámky, Andrej Babiš jen leccos slušně fungujícího přibarvuje, podtrhuje, případně vydává za vlastní úspěch. Ke vzdušnému zámku ovšem také zabrousí: když přijde na přetřes stavba dálnic. A opozice na chvíli vyskočí do sedla.

Ondřej Konrád

Ale i ona ví, že země je na tom jinak v mnoha ohledech dobře. Tedy pokud jde o makroekonomická čísla, ne například o problémy statisíců v exekučním řízení. A že se tedy premiér má v zásadě o co opírat. Bez ohledu na to, jestli jde o důsledek působení jeho vlády, anebo věci do značné míry běží prostě samy. V závislosti na vývoji u bohatých sousedů. V téhle chvíli tedy zatím hladce.

To ovšem neposkytuje odpověď na důvod až epidemického šíření novoročních poselství. Které sice nikomu neublíží, ale nezpůsobí ani cokoli jiného. A opozici před nimi dokonce dochází energie i humor. Jak je to staré úsloví? Stokrát nic umořilo osla.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související