Probuzený konflikt o Náhorní Karabach urychlil ruskou kolonizaci Arménie, píše polský deník Rzeczpospolita

12. listopad 2020

Ázerbajdžánu se v minulých týdnech podařilo obsadit část území, které dosud spravovala vláda z Jerevanu. Přiblížení fronty karabašskému hlavnímu městu Stěpanakert zřejmě vystrašilo ruského prezidenta Vladimira Putina.

Čtěte také

Pokud by totiž vláda v Baku s Tureckem v zádech dobyla celý Karabach, zadělaly by si země za Kavkazem na mohutný konflikt a do něj by se Rusko jako klíčový spojenec Arménie zřejmě muselo zapojit. Polský deník Rzeczpospolita tak v komentáři konflikt hodnotí jako urychlení ruské kolonizace Arménie. 

V Arménii teď proto přistávají další a další ruská transportní letadla. Celkově se do Jerevanu přesunuly už 2 tisíce vojáků a 90 obrněných transportérů. Arménie se tak stává zemí, která je hned po Sýrii nejvíc závislá na ruské vojenské přítomnosti.

Nejde ale jen o armádu, ruské korporace v Arménii ovládají plynovody, rozvodové sítě elektřiny, železniční dopravu nebo dodávky pohonných hmot. Závislost na Rusku svědčí mimo jiné o tom, že se jiné země o Arménii příliš nestarají. 

Orbán chce dál posilovat vlastní pozice

Maďarská vládní strana Fidesz chystá zákony, které by ji mohly pomoct v příštích parlamentních volbách. Píše o tom server Balkan Insight. Strana premiéra Viktora Orbána je v parlamentu předložila pár minut před středeční půlnocí. Zřejmě nejzajímavějším z nich je pokus o úpravu volebního zákona. 

Čtěte také

V Maďarsku funguje takzvaný smíšený systém, který kombinuje kandidátní listiny a souboje jednotlivých kandidátů ve volebních obvodech. Takových je v Maďarsku 199. Nově by mohla kandidátní listinu registrovat pouze strana, která vyšle své kandidáty alespoň do 50 obvodů, ale až dosud platil minimální limit 27. 

Orbánovi kolegové říkají, že návrh oslabí maďarské pseudostrany. To jsou podle nich ty, které se účastní voleb jen v pár obvodech, aby dosáhly na státní příspěvek. Maďarská opozice za návrhem vidí snahu zkomplikovat vytváření předvolebních koalic. 

Zřejmě tak ani nevzniknou „koalice šité na míru“ konkrétnímu obvodu. Voliči opozice tak budou muset zkousnout, že bude na jediné kandidátce ostře pravicový Jobbik, dlouho vládnoucí Sociální demokraté a mladí liberálové ze strany Momentum. Opozice proto vládu obvinila, že místo koronavirové krize řeší posílení vlastních pozic.

Recept na radiální islamismus?

Rakouský list Der Standard na svých stránkách představuje jednu z úspěšných strategií, jak čelit radikálnímu islamismu. Příklad pochází z Nizozemska, kde se vláda už před několika lety rozhodla spoléhat na síť proškolených pracovníků v městských čtvrtích. 

Čtěte také

Program s názvem Oči a uši vyzývá lidi, aby si všímali podezřelých náznaků radikalizace ve svém blízkém okolí. Na policii se tak třeba obrátila žena, kterou její dospívající syn začal obviňovat ze špatného pojetí islámu. Policisté proto mohli s místním útvarem proti radikalizaci hledat cestu, jak 17letého kluka dostat zpátky do společnosti. 

Klíčovou postavou se nakonec stal trenér kick-boxu, který patřil do sítě vládou vyškolených profesionálů. Mladík se dostal do sportovního klubu a trenér ho přivedl taky k zájmu o IT kurzy. Expert na terorismus Jelle van Buuren z Univerzity v Leidenu vysvětluje, že prevence má začínat přesně tam, kde bují radikalizace – v městských čtvrtích. 

Tento systém samozřejmě nefunguje stoprocentně a spoléhá na to, že rodiče úřadům důvěřují.  Správný postup je možný taky díky neformálním schůzkám u jídla mezi rodiči, zástupci úřadů a profesionály – ať už se jedná o psychologa, imáma nebo trenéra.  

V audiozáznamu si poslechněte celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel.

Spustit audio

Související