Pro udržení dlouhodobého vztahu je důležité rozvíjet jeho sexuální složku, radí sexuolog Trojan

3. červenec 2019

Sexuolog a psychiatr Ondřej Trojan se věnuje mimo jiné partnerským vztahům. „Pro udržení dlouhodobého vztahu páru považuji z profesního hlediska za důležité rozvíjení sexuální složky,“ říká.

„Neměla by se nechat zapadnout. Důležité je sdílení a rozvíjení fantazií. Podstatné je také uvědomit si v každém okamžiku, kde ve vztahu jsme a co chceme dál. Nenechat to uspat a věřit, že když to spolu lidé vydrželi už deset let, vydrží to dalších čtyřicet,“ dodává.

Fantazie jsou dobrým spouštěčem nakládání s vnitřním erotickým potenciálem.
Ondřej Trojan

Rodiče, ale i partneři

Trojan upozorňuje, že člověk má nejblíže k šimpanzům, kteří mezi sebou udržují velmi volné vztahy. „Pokus o monogamii, který nám přírodou není úplně dán, znamená, že se o to musíme snažit. Je to projev naší kultury, něco, pro co se rozhodneme, že tak chceme.

Rodičovství je proces a současně výzva, říká Martin Hollý

Martin Hollý

Ředitel psychiatrické nemocnice v Bohnicích Martin Hollý má na starosti nejen tuto rozlehlou instituci, ale také mnoho dalších věcí. Snaží se i během pracovní doby využívat svůj čas k tomu, aby si udržoval vlastní psychické zdraví. „Třeba už jen tím, že si na chvíli zavřu dveře do kanceláře,“ říká host čtvrteční Osobnosti Plus.

Je to optimální pro výchou dětí, které prý vychováváme téměř nejdéle v živočišné říši. Děti se nám rodí velmi nepřipravené a potřebují péči. Když ji dokážeme dávat společeně jako matka a otec, je to ideální. Ovšem musíme umět fungovat také společně jako partneři,“ vysvětluje.

Poslechěte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Ondřej Trojan bude mluvit o možném vlivu změn klimatu na sexualitu, dotkne se ale také fantazií, které by měli partneři sdílet.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související