Pro obhájce dělníků Ivana Sekaninu přišlo gestapo hned v první den vyhlášení protektorátu

29. říjen 2020

Před 120 lety se narodil pozdější významný český levicový aktivista Ivan Sekanina. Přispíval do mnoha levicových periodik. Jako právník pak zastupoval dělníky, KSČ ale i deník Rudé právo. Taky se angažoval v obhajobě komunistů obviněných v roce 1933 z požáru Říšského sněmu v Berlíně.

Účinkuje: historik Zdeněk Doskočil
Připravil: David Hertl
Premiéra: 29. 10. 2020

„Kolikrát jsem se sám tázal, jaký by asi býval osud naší kultury, třebas i v socialistických rukou, kdyby zůstali na živu lidé tak vážní a opravdoví, jako byli Sekanina, Vančura, Václavek,“ napsal ve svých pamětech Václav Černý. To ve spise, kde přemítal nad osudem české kultury po 2. světové válce či po nástupu komunistů k moci.

Jak konstatoval, místo Ivana Sekaniny nebo Vladislava Vančury, tak měli v české kultuře hlavní slovo Zdeněk Nejedlý, Václav Kopecký nebo Ladislav Štoll. Sám Černý si ale klade otázku, zda by se i lidé jako Sekanina nepodřídili „linii strany“, ať by byla jakákoli.

Intelektuál

Ivan Sekanina (1900–1940) byl jedním z levicových intelektuálů, který ale přežíval ve svobodném prostředí první republiky. Jako student prostějovského gymnázia se seznámil s Jiřím Wolkerem. Literární kritik Sergej Machonin vzpomínal, že právě od Sekaniny slyšel v této době poprvé zpívat Internacionálu.

Čtěte také

Černého slova o Sekaninově „opravdovosti“ potvrzují, že ještě před maturitou, počátkem listopadu 1918, se přihlásil do čs. armády na ochranu jižních hranic Slovenska. Do školy se vrátil na jaře 1919 a odmaturoval v náhradním termínu.

Od října 1919 pak studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde se mezi jeho přátele brzy zařadil například Vladimír Clementis, zavražděný komunistickou justicí v 50. letech.

Advokát levicových aktivistů

Od roku 1929 vedl Sekanina v Praze vlastní advokátní kancelář. Angažoval se v procesech vedených proti levicovým aktivistům nebo levicovému tisku. V době, kdy cenzura „bílila“ na stránkách komunistického deníku Rudé právo, dokázal Sekanina cenzorům kvalifikovaně oponovat. Spisovatelka Marie Pujmanová si jej vzala za předlohu svého literárního advokáta Gamzy z románu Lidé na křižovatce (1937).

Čtěte také

Ivan Sekanina byl aktivní v mnoha levicových organizacích a působil i mezinárodně. Účastnil se procesů proti levici v Bulharsku a Rumunsku, pomáhal obžalovaným v procesu po požáru Říšského sněmu v Německu (1933).

Intenzivní protinacistické působení byl důvod, proč si pro Sekaninu přišlo hned v první den vyhlášení protektorátu (16. března 1939) gestapo. Byl uvězněn a pak se dostal do koncentračního tábora Sachsenhausen. Mnohokrát byl vyslýchán a v květnu 1940 ubit v trestném oddělení tábora (tragickou shodou okolností v den narozenin své manželky).

Život Ivana Sekaniny, s důrazem na jeho levicové aktivity, připomene v pořadu Portréty historik Zdeněk Doskočil, který se dlouhodobě věnuje intelektuálním a politickým elitám KSČ.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související