Pro mnoho konzervativců je Johnson toxická osobnost. S optimismem si nevystačí, říká bývalý zpravodaj v Británii Hošek

24. červenec 2019

Premiérské funkce ve Spojeném království se ujímá Boris Johnson – muž, který podle pravicového týdeníku Spectator „stvořil brexit“ a byl jednou z nejviditelnějších tváří kampaně před referendem.

„Pro mnoho členů a poslanců Konzervativní strany je Johnson toxická osobnost – nespolehlivý tlučhuba, který se nikdy neměl stát předsedou strany. Okopával kotníky Davidu Cameronovi i Therese Mayové a tvářil se, že s tím brexitovým vývojem nemá nic společného. Přitom byl dva roky ministrem zahraničí,“ připomíná v Interview Plus šéfkomentátor televize a serveru Seznam.cz a také bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek.

Johnson bude muset dostát slibu, kterým se dostal do Downing Street 10, a vyvést zemi z Evropské unie k 31. říjnu.
Jiří Hošek

Jan Jůn: Ve středu začne Johnsonovo podivné premiérství

Nový vůdce britských konzervativců, bývalý londýnský primátor a neúspěšný ministr zahraničí Boris Johnson

Po úterním zvolení dvěma třetinami členů strany, tedy čtvrtprocentem britských voličů, kterým poděkoval nic neříkajícím projevem, se ve středu odpoledne ujme vlády bývalý londýnský primátor a neúspěšný ministr zahraničí Boris Johnson.

Konzervativci sami nemají v Dolní sněmovně většinu, spoléhají se na desítku poslanců severoirské strany DUP. Kvůli rezignacím několika konzervativních zákonodárců se vládní většina smrskla na pouhé tři hlasy a podle Hoška se možná ještě zmenší.

Johnson chce znovu jednat o brexitové dohodě, to ale odmítá Evropská komise. Dohoda navíc už několikrát narazila v britském parlamentu a i kdyby se ji podařilo znovu vyjednat, není jisté, zda by ji poslanci schválili.

Velká Británie je rozdělená, Johnson ji nedokáže sjednotit, píší Timesy

Brexit

Ve Velké Británii se noví premiéři zpravidla těší určitému období hájení. Voliči si ve chvíli, kdy sledují odcházející politické vedení oddechnou a chvíli oddechu nechávají i novému šéfovi kabinetu.

Hošek je skeptický k tomu, že by něco mohly vyřešit předčasné volby. V nich by zřejmě posílily menší strany jako Liberální demokraté, skotští nacionalisté nebo Brexit party Nigela Farage. Přeje si je prý ale jak Boris Johnson, tak i lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn – alespoň se tak tváří.

„Členové Konzervativní strany zvolili Johnsona především jako člověka, který je mnohem lepší volební lídr. Jeremy Hunt by měl proti Corbynovi daleko menší šance,“ připouští Hošek.

Boris a Donald

Důvody, proč lidé hlasovali pro prexit, jsou podle autora knihy Jiná Británie rozdílné – jedním z nich je sentimentalismus:

„Tento týden byl na rozhlasové stanici LBC živý telefonát s jednou seniorkou, která se vyznala z toho, že je jí úplně jedno, jak stoupne nezaměstnanost a v jaké krizi se země ocitne. Ale že ona se chce vrátit do doby, kdy se fish and chips balily do novin. Jako by se chtěla vrátit do nějaké prvobytně pospolné společnosti,“ přibližuje Hošek.

Jestliže to při pohledu z kontinentu občas vypadá, že tři roky od referenda trošku obrousily hrany, tak ti lidé, kteří nesnášeli Evropskou unii, ji dnes nesnášejí ještě mnohem víc.
Jiří Hošek

Jan Fingerland: Je Boris Johnson myš, nebo muž?

Boris Johnson

Příštím vůdcem britských konzervativců a tedy od středy i britským premiérem bude Boris Johnson.

Pokud jde o ekonomiku, Johnson žil podle Hoška v dojmu, že Británie se velmi snadno domluví na obchodních dohodách se zeměmi, se kterými má historické vazby:

„Nyní se ale ukazuje, že dohoda o volném obchodu se Spojenými státy a dalšími se nebude rodit vůbec snadno. Tento domeček z karet se mu rozpadá.“

„Co je pro Donalda Trumpa víc? Udělat Ameriku znovu velkou, anebo přátelství s Borisem Johnsonem? No samozřejmě to první,“ dodává s tím, že podobně narazila i Theresa Mayová. 

Sjednotí Brity?

Johnson se prý profiluje jako „žoviální, zemitý chlapík, který rychleji mluví, než přemýšlí. Spoléhá na své rétorické schopnosti a vystupuje jako politik blízký lidem. Ale současně je to absolvent slavné Eton College a Oxfordské univerzity. Může s vámi mluvit v latině a starořečtině,“ poznamenává Hošek.

„Je to člověk, který patří do nejvyšší kasty anglické společnosti, ale má schopnost oslovit širší vrstvy. Nelze mu upírat, že byl dvakrát zvolen londýnským starostou, což v dominantně liberálně levicové metropoli není žádná legrace,“ dodává.

Britští politici jen sní svůj sen o brexitu. Každý má jiný, ale skončí to chaosem, komentuje Hošek

Jiří Hošek

V úterý asi nebude sledovanější události než hlasování Dolní sněmovny Parlamentu Spojeného království o brexitu. Odejde na konci března Británie se schválenou dohodou, nebo nás všechny čeká chaos a nejistota?

Johnson říká, že chce sjednotit britskou společnost, což se mu podle Hoška může částečně podařit v okamžiku, kdy skutečně dojde k brexitu a lidé, kteří v referendu prohráli, se s tím budou muset naučit žít. Vzájemná nevraživost prý ale zůstane. 

Hošek zdůrazňuje, že Johnson je nyní ve složité situaci a nedostane žádnou dobu hájení. Jeho příznivci od něj očekávají činy, odpůrci si zas nenechají ujít příležitost okopávat mu kotníky.

„Se svým optimismem si nevystačí. Nedávno okřikl BBC, že kolem brexitu vytváří negativní atmosféru. On ale musí ukázat, že brexit věcně není negativní. A to bude velmi složité,“ uzavírá bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , ert

Související