Jan Jůn: Ve středu začne Johnsonovo podivné premiérství

23. červenec 2019

Po úterním zvolení dvěma třetinami členů strany, tedy čtvrtprocentem britských voličů, kterým poděkoval nic neříkajícím projevem, se ve středu odpoledne ujme vlády bývalý londýnský primátor a neúspěšný ministr zahraničí Boris Johnson.

Uprostřed funkčního období parlamentu tak začne v důsledku brexitáři vynucené rezignace Theresy Mayové jeho podivné bezprecedentní premiérství, o které vždy velmi cílevědomě usiloval.

Jan Fingerland: Je Boris Johnson myš, nebo muž?

Boris Johnson

Příštím vůdcem britských konzervativců a tedy od středy i britským premiérem bude Boris Johnson.

Čtvrtina procenta britských voličů tedy schválila Johnsonův program odchodu z Evropské unie za každou cenu a do 31. října, včetně možného kolapsu ekonomiky za absence dohody.

Jakoby konzervativci nevěděli, že to je téměř nemožné stihnout, a ignorovali, co bude, když se to nepodaří. Většina členstva jej obdivuje coby charismatického a optimistického vůdce, jiní – včetně většiny Britů – jej považují za egoistického tlučhubu a prospěcháře bez smyslu pro diplomacii a klíčové detaily, které prý nedokáže řešit.

Parlament navíc odejde do září na prázdniny – bez ohledu na napětí s Íránem, nynější britskou smutnou námořní slabost a náhlé spolehnutí se na Evropu – a na delší dovolené bude i vedení Unie. Kdyby šlo o změny dohody Mayové, mohly by se třeba podařit. Johnson ovšem říká, že chce dohodu novou či odstranění pro Iry a Unii klíčové „irské pojistky“ a na to nebude dost času.

Kampaň populistického vymývání mozků

Chce to navíc na pozadí sněmovní většiny pouhých tří hlasů a ty nejspíš ztratí v doplňovacích volbách ve Walesu a po možných odchodech poslanců ze strany. Pak bude menšinové vládnutí těžké.

Jan Jůn: Velkou Británii po brexitu ovládne její bývalá kolonie. A zpečetí to premiér Johnson

Boris Johnson

Je možné tvrdit, že britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v úterní jediné naživo vysílané televizní debatě na body přesvědčivě porazil svého odpůrce Borise Johnsona a vede u naprosté většiny britské veřejnosti. V Londýně jej dokonce v premiérském „dostihu“ považuje za nejvhodnějšího kandidáta až o 30 procent více voličů než Johnsona.

Nehledě na vnitřní opozici rezignujících ministrů financí, spravedlnosti, mezinárodního rozvoje, dvou náměstků a možná i dalších. Ti všichni nechtějí podepsat Johnsonův závazek odejít i bez dohody a někteří dokonce raději hodlají „v zájmu země“ hlasovat s opozicí pro vyjádření nedůvěry nové brexitářské vládě a svrhnout jej. Je tak v celkově horší situaci, než byla Mayová.

Ano, demokracie občas klopýtnou, jako Británie před třemi lety v referendu, kde rozhodovaly – i Johnsonovy – nepravdivé skutečnosti a nesplnitelné sliby a rozhodla se opustit oboustranně výhodný svazek evropských zemí. Bohužel navzdory globálnímu sjednocování států v obchodních blocích, v éře rostoucí hegemonie Číny na euroasijském kontinentě a za zjevného novodobého stěhování národů.

Třicítka xenofobních ultranacionalistů tak završila kampaň desetiletí populistického vymývání mozků občanů a využila k odstrašení dožívajícího federalistického proudu uvnitř Unie. Zmanipulovali tak tradičně umírněné konzervativce, nyní tvrdící, že brexit musí být, navzdory možné ztrátě proevropského Skotska a časem i Severního Irska.

Jan Jůn

Sir Alan Duncan, náměstek ministra zahraničí i za Johnsona, který urovnával jeho průšvihy, napsal nyní v rezignačním dopisu Mayové, že bylo tragédií její vlády, že jí dominoval temný mrak brexitu, který znemožňoval Británii, aby se stala dominantní intelektuální a politickou silou ve světě. K tomu však Boris Johnson přijímat gratulace určitě nebude.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio