Jan Jůn: Velkou Británii po brexitu ovládne její bývalá kolonie. A zpečetí to premiér Johnson

10. červenec 2019
Boris Johnson

Je možné tvrdit, že britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v úterní jediné naživo vysílané televizní debatě na body přesvědčivě porazil svého odpůrce Borise Johnsona a vede u naprosté většiny britské veřejnosti. V Londýně jej dokonce v premiérském „dostihu“ považuje za nejvhodnějšího kandidáta až o 30 procent více voličů než Johnsona.

Ano, v ostré nepřátelské debatě se prosazoval více Hunt, a to už od úvodního dotazu Johnsonovi, zda by rezignoval, když by se mu nepodařilo dodržet slib, že do 31. října vyvede Británii z Evropské unie. Johnson na tuto i mnohé další otázky přímo neodpověděl a pustil se místo toho do obviňování soupeře, nebo do typického vtipkování či mlžení.

Jan Jůn: Většina konzervativců je pro Johnsona, ale rozhodnuto ještě není

Kandidát na šéfa britských konzervativců Boris Johnson

Zdálo by se, že výsledky průzkumů voličských preferencí britských konzervativců jsou jednoznačné a ministr zahraničí Jeremy Hunt by měl hodit flintu do žita. Průzkumy totiž stále naznačují, že se mu nedaří snížit náskok předchůdce a bývalého londýnského primátora Borise Johnsona ve vnitrostranickém boji o křeslo vůdce strany a premiéra.

Nejhůře hledal Johnson výmluvy ohledně důsledků tvrdého brexitu, kde dokonce prohlásil, že „pouze špatně zvládnutý“ odchod bez dohody by mohl být pro Brity příliš drahý – jako by existovala možnost „dobře zvládnutelného“ tvrdého brexitu.

Stejně tak mlžil ohledně tzv. „prerogování“, čili pozastavení činnosti sněmovny, pokud by se mu protivila, ale neodmítl jej. Dodejme, že sněmovna se ovšem v úterý večer proti tomu v těsném hlasování pojistila.

Johnsonovu způsobilost na premiérství zpochybnila též jeho křečovitá snaha vyhnout se kritice amerického prezidenta Trumpa po jeho sprostém útoku na nešťastného britského velvyslance v Americe sira Kima Darrocha, poté co byla jeho zpráva kritizující prezidenta a jeho vládu někým záměrně prosáknuta a zveřejněna.

Trumpovo následné nazvání velvyslance „vyšinutým“ a „velkým hlupákem“, se kterým on už nemíní jednat a nemístná kritika premiérky Mayové, „které on poradil, jak brexit provést a ona místo toho volila vlastní hloupý způsob“ je Brity považováno za nepřípustné vměšování.

Zrádce Johnson

Jeremy Hunt v debatě na Johnsonovo odmítnutí podepřít velvyslance proti Trumpově útoku prohlásil, že on by Darrocha nevyměnil, neb „kdo jmenuje naše velvyslance, je věcí Spojeného království“ a dostalo se mu za to potlesku.

Karel Hvížďala: Politický kabaret v Evropě, USA a v Česku 2019

Boris Johnson se zaseknul při spouštění ve Victoria Parku

Politická krajina naší civilizace se v posledních letech zásadně změnila, protože se vytrácejí hranice mezi kabaretem a politikou, a to nejen tím, že se někteří politici chovají jako klauni, ale i proto, že klauni se stávají politiky.

Deník „The Mirror“ ve středu dokonce tvrdil, že Johnson je „zrádce“ a podlézá Trumpovi a ozvala se i podezření, že prosáknutí velvyslancovy zprávy mělo za cíl nahradit jej brexitářem – jako je třeba Nigel Farage, kterého by Trump prý uvítal.

Ano, v debatě zjevně zvítězil Hunt, avšak nerozhodnou jeho jasné preference u veřejnosti, ani jeho náskok v Londýně, ale 160 tisíc konzervativců, tedy méně než procento voličů.

Mnoho z nich už prý navíc vyplněné volební lístky vrátilo před debatou, a tak lze vsadit na Johnsonovo vítězství, i když jeho „s optimismem započaté“ premiérství může mít velmi krátké trvání. Ale o tom jindy.

Jan Jůn

Pozoruhodnější je však skutečnost, že bývalá koloniální mocnost Británie už nebude „vazalem“ Evropské unie, tedy podle Johnsona. Zato jí v novém globálním mocenském uspořádání po brexitu bude zjevně ovládat bývalá kolonie, Spojené státy a zpečetí to premiér Boris Johnson. Pokud se tedy nestane do 23. července nějaký zázrak.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související