Připomínejme si Horákovou, i dnes jsou lidé stíháni a souzeni za politicky nekorektní názory, vyzval Okamura

26. červen 2020

Proč je potřeba připomínat odkaz Milady Horákové? Odpovídají lídři všech devíti politických stran, které jsou zastoupeny ve sněmovně.

„Výročí justiční vraždy Milady Horákové nám připomíná, že to byla statečná žena, která bojovala proti komunistickému režimu. A myslím, že přece každý musí obdivovat její neskutečnou odvahu a sílu. Stála za svojí pravdou nehledě na smrtelné nebezpečí,“ vyzdvihl v anketě Plusu premiér Andrej Babiš (ANO). 

Čtěte také

A dodal: „Komunisté chtěli šokovat společnost a vystrašit oponenty. Takže važme si demokratických principů a spravedlnosti, jelikož bez nich se mohou tyto odporné události české historie opakovat.

Podobně se vyjádřil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Justiční vražda doktorky Horákové je pro mne smutnou, ale důležitou připomínkou zvůle totalitních režimů. Jakmile ovládnou a pohltí demokratické instituce, tak se justiční aparát změní a přestane nacházet právo, tak jak tomu má být v demokratickém státe, ale uvádí v činy zvůli svých vůdců,“ řekl s tím, že pak klíčové instituce státu neprosazují právní řád, ale zneužívají svoji moc k trestání nepřátel režimu.

Předseda SPD Tomio Okamura považuje popravenou Horákovou za „symbol obětí justiční zvůle, nesvobody“. „Je nutné si připomínat tento odkaz i dnes, protože i dnes jsou lidé souzeni a policejně stíháni za politicky nekorektní názory,“ řekl v anketě Plusu.

Šéf KSČM Vojtěch Filip připomněl, že Horáková byla rehabilitována v roce 1968 a pak zcela v roce 1989. „Myslím, že to je důležité, aby se nic takového neopakovalo. A aby respekt k jinému politickému názoru nebyl narušován, a to jak z jedné, tak druhé strany,“ řekl.

Všechny názory a vzkazy politických lídrů stran zastoupených ve sněmovně si můžete poslechnout na záznamu. Speciálem provází Michael Rozsypal.

autoři: Michael Rozsypal , kac
Spustit audio

Související