Přetrvávající únava i oslabený čich a chuť. Dlouhý covid může postihnout až deset procent nakažených

29. říjen 2020

Lidé, kteří prodělali nemoc covid-19, mohou mít i po vyléčení z aktivní virové infekce dál dýchací problémy. Protahujícím se obtížím, kdy typické příznaky onemocnění trvají měsíc a déle, vědci přezdívají dlouhý covid.

Také několik českých nemocnic sleduje covid pozitivní pacienty – ať už hospitalizované, nebo ty v domácím ošetření. Přibližně stovku pacientů například sledují i po vyléčení lékaři na plicní klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Čtěte také

„Předběžné výsledky nám jednoznačně ukazují, že okolo 45 procent pacientů má zhoršenou plicní funkci a u třetiny jsou viditelné změny na CT. Zdá se, že i pacienti v ambulantní péči prodělali nějaký drobnější zápal plic, a po třech měsících od prvního vyšetření jsme zjistili zbytkové změny,“ popisuje přednosta královéhradecké plicní kliniky Vladimír Koblížek.

Pozorování probíhá i v Brně, kde se na rozdíl od plic zaměřují na srdce a krevní oběh. Další výzkumy se realizují v Olomouci, Ostravě nebo Praze.

Vladimír Koblížek věří, že získané poznatky se budou lékařům hodit. Zatím jsou v centru pozornosti hlavně lidé akutně prodělávající covid-19, dá se ale očekávat, že návod na péči o pacienty s přetrvávajícími příznaky bude ještě potřeba. „Vědět, koho vyšetřovat – jaké pacienty po covidu má cenu zvát na kontrolu a jak často ty kontroly dělat,“ vysvětluje.

Jaké příznaky může covid zanechat?

Přehledový článek v časopise British Medical Journal rozlišuje čtyři přetrvávající syndromy. Zůstávat může únava a slabost, kašel, bolesti hlavy, svalů a kloubů, ale i typicky oslabený čich a chuť. Někteří vědci dokonce popisují, že příznaky mohou ustupovat a vracet se ve vlnách.

Čtěte také

Dlouhý covid zřejmě trápí asi 10 procent všech pacientů a podle odborníků existuje možnost, že určující je věk a pohlaví jednotlivce.

„U lidí nad sedmdesát let věku může mít dlouhý covid přes dvacet procent nakažených. Ve věkové skupině mezi čtyřiceti a šedesáti lety je zase dvakrát častější u žen než u mužů,“ říká vědecký redaktor Martin Srb.

Respirační viry obecně mohou podle lékařů ojediněle způsobovat další potíže. Vyvolat mohou třeba zánět mozkových blan. A proto bychom je neměli brát na lehkou váhu, upozorňují.

Více se dozvíte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.