Polská vláda zpacifikovala veřejnoprávní média. Teď jí jde o ta soukromá se zahraničními vlastníky, říká polský novinář

20. září 2019

Repolonizace. Tento termín začal rezonovat veřejným prostorem v Polsku, které už na přelomu října a listopadu čekají volby do obou komor parlamentu. Vrácení do polských rukou se má týkat médií, která mají zahraniční vlastníky. O tom, že by je měli vlastnit Poláci, mluvil vicepremiér Jaroslaw Gowin, jehož strana Dohoda je juniorním partnerem strany Právo a spravedlnost (PiS) ve vládní koalici. Kritici se bojí, že pokud opět vyhrají, zasáhnou proti svobodným médiím.

„PiS nevnímá média jako zdroj informací nebo prostor pro společenskou debatu, kde by měli všichni vystupovat rovnoprávně. Je to nástroj moci a strana už během prvních měsíců po volbách v roce 2015 ukázala, že to myslí vážně,“ říká v Interview Plus bohemista, překladatel a novinář Aleksander Kaczorowski.

Čtěte také

Vzpomíná, že během několika měsíců musely odejít desítky až stovky novinářů z veřejnoprávních médií, protože Právo a spravedlnost si tam chtělo dát takové pracovníky, kteří budou držet linii.

Vyvlastnění?

Otázka případného vyvlastnění médií zahraničním vlastníkům je složitá. „Právně se to udělat nedá, ale tato strana je dobrá v pohybování se na hraně zákona i mimo něj. A to se týká nejen médií,“ konstatuje Kaczorowski.

Další způsob, jak chce PiS „třídit“ novináře, je ve volebním programu strany. „Je tam třeba nápad, že po vyhraných volbách by mělo vzniknout něco jako družstvo nebo společnost, do které by měli povinně patřit všichni novináři, aby mohli vykonávat svou profesi. Museli by projít zkouškami, jestli to umí.“

Čtěte také

Právo a spravedlnost prý touží po podmínkách, kdy ji nikdo nebude moct kritizovat. „Zpacifikovali veřejnoprávní média, tam žádná kritika vůči vládě není, a teď jde o ta pořád kritická, soukromá. Ti většinou mají zahraniční majitele,“ konstatuje novinář s profesní zkušeností z deníku Gazeta Wyborcza a týdeníku Newsweek.

Alternativní realita

Polská televize je pro vládu velice důležitá, protože ji sleduje značná část obyvatel a je jedním ze zdrojů její velké podpory. „Za poslední čtyři roky vytvořila alternativní realitu, která působí přesvědčivě a nedostanou se tam kritické hlasy. Funguje jako správný propagandistický nástroj.“

Situaci veřejnoprávních médií v Polsku a v Česku popisuje jako nesrovnatelnou. „V Polsku jsou plně kontrolovaná vládnoucí stranou. Mohli bychom to srovnat spíš se situací v Ruské federaci. V ČR jsou různé tlaky, ale veřejnoprávní média tady jsou pořád objektivní, dělají svou práci a mohou ji dělat tak, jak by se mělo.“

Jaké jsou volební preference jednotlivých stran? A bude ve Varšavě Budapešť, jak hlásalo jedno z předvolebních hesel strany Právo a spravedlnost? Poslechněte si celé Interview Plus. Novináře Aleksandera Kaczorowského se ptal Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související