Pokud chceme zachovat české vinařství, měli bychom mít daně jako v Unii, míní daňový poradce

16. květen 2023

Vinaři ještě nemají ohledně nezdanění vína vyhráno. Vláda s nimi bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) ještě jednat. Měla by zůstat spotřební daň na tzv. tichá vína nulová? „Určitě neměla. Jsou tady fiskální důvody a je to nespravedlivé vůči ostatním producentům v agropotravinářské vertikále,“ míní Tomáš Maier z České zemědělské univerzity. „Z hlediska konkurenceschopnosti v rámci EU by i naši vinaři měli mít spotřební daň nulovou,“ oponuje daňový expert Michal Jelínek.

Česko podle Maiera není významná vinařská velmoc, jak to prezentuje vláda a vinaři.

Čtěte také

„Víno u nás nehraje ekonomicky takovou roli jako třeba v Itálii. Podle mého propočtu se podílíme na celkové produkci vína v Evropské unii 0,34 %. Za loňský vinařský rok jsme byli soběstační asi z nějakých 26 %. Tedy zhruba tři čtvrtiny vína, které se u nás vypije, je z dovozu. Ta daň cílí zejména na toto víno. Další věc je, že třeba vinice u nás jsou zhruba asi na méně než půl procentu výměru zemědělské půdy,“ vysvětluje agropotravinářský odborník ČZÚ v Praze.

Jelínek tyto argumenty připouští, upozorňuje ale na jiný problém.

„Je v tom, že čeští vinaři vyrábějí víno, ze kterého ne úplně všechno, ale převážná většina, nepatří mezi to nejlevnější, které jde koupit v českých obchodech. Zdaleka nejlevnější vína na pultech obchodních řetězců jsou ta dovážená.

Čtěte také

Pokud zavedeme spotřební daň, budeme ještě víc dovážet a naši vinaři budou ještě míň vyrábět pro českou spotřebu. To, že nejsme velmoc ještě neznamená, že musíme zavádět daň,“ argumentuje daňový expert a partner poradenské skupiny V4 Group.

Maier zdůrazňuje, že spotřební daň cílí především na levné dovozy vína.

„Je opravdu zoufalé, že se u nás sežene litr ‚krabičáku‘ někde pod 30 korun. Proti tomuto to má mířit a také samozřejmě naplnit státní kasu,“ říká.

Zdanit jen velké 

Vláda by podle Maiera ale měla v dalším kroku zdanit jen ty velké české producenty, malé vinaře nechat na pokoji.

Čtěte také

„Proto, že u malých producentů, a je úplně jedno, jestli je to víno nebo nějaký minipivovar, bývá efektivita výběru spotřební daně záporná. Takže opravdu cílit na dovoz a na velké české producenty,“ naznačuje agropotravinářský odborník.

To by podle Jelínka dávalo smysl i jemu. Připomíná, že podobný princip je dnes u piva, kde mají minipivovary snížené speciální sazby.

„Pokud ale chce Česko zachovat české vinařství, a souhlasím s tím, že nejsme velmoc, přesto máme poměrně zajímavý segment výroby vína. Navíc jsou česká bílá vína vyhlášena ve světě a my bychom měli mít podobný režim, jaký je v Evropské unii.“

„Protože EU je do značné míry jednotný trh, je poměrně konkurenční a pokud tři největší vinařské země, které jsou bezesporu Francie, Itálie a Španělsko, mají daň nulovou nebo velmi nízkou, tak by zavedení daně pro české vinaře bylo políčkem do konkurenceschopnosti tohoto sektoru,“ soudí daňový expert.

Čtěte také

Připouští, že správná cesta by mohla být vytvoření fondu, který by vykompenzoval náklady drobným vinařům.

„To je vlastně princip, který funguje ve Francii. Byla by to určitě cesta, protože jak tady správně zaznělo, čeští vinaři vyvážejí okolo 10 procent produkce, zbytek jde na tuzemský trh. To znamená, že tam je to příliš nezasahuje. Pokud by spotřební daň měla být zavedena, souhlasil bych tedy s tím, aby z ní vznikl fond, který vinařům bude kompenzovat některé náklady nebo bude podporovat vinařství v ČR,“ dodává Michal Jelínek.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.