Plavba Kon-Tiki: 70 let staré dobrodružství, které ohromilo svět

28. duben 2017

Cesta, kterou před 70 lety sledoval celý svět: v hlavní roli vratký vor a šestice mužů v čele s Thorem Heyerdahlem, kteří se pokusili přeplout Tichý oceán a dokázat tak revoluční teorii o osidlování Tichomořských ostrovů.

„V podstatě to byl splněný sen, navíc tenkrát nebyla žádná konkurence v podobě televize, žádná vozidla se neproháněla po Měsíci. Bylo to čerstvé dobrodružství a svět ho zhltal. To by se dnes rozhodně nestalo,“ vzpomněl v Dnešním Plusu syn tehdejšího vedoucího výpravy Thor Heyerdahl mladší.

Plavidlo vyplulo 28. dubna 1947 od peruánských břehů směrem na západ do středu Tichého oceánu. Vor se jménem Kon-Tiki tvořilo devět klád svázaných konopnými lany, nebyl použit jediný hřebík. Měřil 30 metrů na délku a 15 na šířku, měl asi devítimetrový stožár s plachtou. Uprostřed voru byla chýše z bambusu se střechou z banánových listů, ve které mořeplavci přespávali.

Plavidlo bylo co nejpřesnější kopií indiánského voru, jak jej zakreslili španělští dobyvatelé 16. století.

Kon-Tiki se každý den posunula přibližně o 70 kilometrů blíž k cíli, kterým byla Francouzská Polynésie. Posádka se živila konzervami a rybami, a přežila bouře s vlnami vyššími než stožár jejich plavidla. Trvalo dlouhých 92 dní, než dobrodruzi spatřili pevninu, a přesně 101. den zakotvili. Urazili tak téměř 7000 kilometrů.

Kniha popisující tuto expedici se stala na mnoho let bestsellerem, filmový dokument získal Oscara a samotná Kon-Tiki je nyní k vidění v muzeu města Oslo.

Plavba byla úspěšná, teorie nikoliv

Teorie, která stála na počátku výpravy, o tom, že Polynésii osídlil právě Jihoameričané, se ale nepotvrdila. Heyerdahl svou plavbou dokázal, že to možné bylo, ale chybí důkazy, že se tak skutečně stalo.

loď Thora Heyerdahla Kon-Tiki

Mezi vědci panuje dnes shoda, že k prvnímu osídlení Polynésie došlo z jihovýchodní Asie. Malá genetická příbuznost se mezi původními Polynésany a amazonskými indiány přeci jen objevila.

„To ale ještě neznamená, že by jihoamerické populace osídlily Polynésii, protože možné jsou oba směry, ze západu na východ i z východu na západ. S velkou pravděpodobností došlo k tomu, že některé polynéské populace se dostaly do jižní Ameriky, a nikoli naopak, ačkoli úplně vyloučit to nemůžeme,“ doplnil etnolog Martin Soukup.

Navzdory tomu se stal Thor Heyerdahl inspirací pro další generace mladých dobrodruhů a přírodovědců.

autoři: oci , ošv
Spustit audio