Piráti nakonec z pětikoalice odejdou. Za rok, po komunálních volbách, tipuje bývalý primátor Hudeček

8. listopad 2021

„Nemyslím si, že pětikoalice vydrží strašně dlouho. Z důvodů vnitřních pnutí, která byla úplně jasná už po volbách,“ hodnotí Tomáš Hudeček, bývalý primátor a dnes vysokoškolský pedagog a šéf sekce Rozvoje města pražského Institutu plánování a rozvoje. „Přiznávám, že hodně z těch lidí přímo znám, takže dokážu i předvídat, jakým směrem se bude jejich mentální nastavení vyvíjet. Sleduju to. Ale už v tom opravdu neležím,“ dodává.

„Někteří zvolení poslanci, které znám a u kterých jsem si myslel, že by mohli vykonávat post reformního ministra, tak nakonec utekli do vedení sněmovny. To může také hrát nějakou roli v samotném koaličním projektu. Lidé jdou za vámi, když děláte změnu. Nechat věci běžet, ony nějak dopadnou a na vás to zbyde? Tak to už tak v politice nechodí. To už je dávno pryč. Dnes je politika soutěž,“ popisuje Hudeček.

Čtěte také

A vysvětluje: „Taky proto politika generuje lidi, o kterých se nezřídka říká, že jsou psychopaty. Protože musíte abnormálně umět vyvinout energii. Na takovéto nesoutěžení dojedou většinou právě ti poctiví.

Ti schopní se stanou všeho schopnými a začnou se podvádět navzájem. A ti slušní většinou dojdou na úbytě proto, že začnou být přeslušnělí a přestávají vzájemně soutěžit. A vždy, když to jde do těchto dvou os, tak to může dopadnout špatně,“ uvažuje Hudeček, bývalý primátor, který byl souzen v kauze Opencard a kterému se za nezákonné sedmileté stíhání muselo omluvit i ministerstvo spravedlnosti.

Pětikoalice jen do komunálních voleb

Bývalý primátor i člen TOP 09 se domnívá, že vznikající koalice vydrží dlouho, ale ne v počtu pěti stran. „Protože došlo v rámci koalice Pirátů a STAN k politicky zvláštní věci, a to je kroužkování. Povedlo udělat něco, co nikdo z nich nečekal, tím pádem to naráží.“

Čtěte také

„Co mám znalost, tak ani v jedné z těchto politických stran a hnutí nebyl jednoznačný příklon ke koalicím. To znamená, že každá SMS, každý tweet, který nastává od voleb, tak dál posiluje ty části hnutí, které říkají: ‚Já vám to říkal.‘ Obě strany mají pravdu,“ vidí slabiny budoucí vládní koalice Hudeček a dodává: 

„Je to určitě amatérismus vedení Pirátů, které si neuvědomilo, že lokálně známé osobnosti ani nepotřebují být podporovány a lidé jim to tam zkrátka hodí. Když znáte starostku své obce, tak jí to tam hodíte.“

Hudeček jde ještě dál, protože odhaduje i okamžik, kdy Piráti z pětikoalice odejdou. „Jako už určitý praktik si trošku myslím, že se to stane příští rok po komunálních volbách.“

Alfou i omegou budou peníze

V tom, co dosud bylo zveřejněno coby základ programového prohlášení koalice, Hudečkovi chybí návrh, jak dostat zemi z dluhů.

Čtěte také

„Alfou a omegou je nalezení možností, jak vytáhnout Česko z ročního schodku 300 miliard korun. To se může dít určitě tím, že se poškrtá nějaké vládní, velmi chytře zavedené opatření těsně před volbami – například zvýšení platů. A to si myslím, že se z hlediska inflace mají zvyšovat platy státních zaměstnanců, ale otázka je, že když je taková díra v rozpočtu, jak to udělat dobře.“

„Myslím, že hlavně to musí směrovat pro rozvojovou politiku, pro inovační politiku. Osobně se zabývám plánováním a rozvojem velkých měst a tam v důsledku nevhodně nastavených volebních systémů i stavebního zákona – jak minulého, tak současného – nám utíkají, podle mého názoru, ale i podle názoru lidí, se kterými mám možnost přicházet do styku – stamiliardy ročně.“

V důsledku nevhodně nastavených volebních systémů i stavebního zákona nám utíkají stamiliardy ročně.
Tomáš Hudeček

„Kvůli tomu blokujeme rozvoj velkých měst v důsledku nějakých stavebních obstrukcí, v důsledku špatně nastaveného volebního systému, špatně nastavené hierarchie správy. Třeba v Praze máme 1200 zastupitelů, kteří se mají dohodnout na rozvoj města. To v reálu samozřejmě nelze,“ stýská si Hudeček.

Problém byl tandem Babiš-Zeman

Konec vlády Andreje Babiše (ANO) hodnotí s jistým optimismem. „Naštěstí se mu nepovedlo změnit volební systém, nepovedlo se mu společnost úplně rozvrátit. Navíc si nemyslím, že ten největší problém byl premiér, ale duo premiér-prezident,“ myslí si Hudeček.

Čtěte také

„Kdyby tam byl jen trošku normálnější prezident – Zeman byl vždy příliš bezskrupulózní. Kdyby tam byl normální prezident, tak by tím pádem i veškeré složky veřejné správy vnímaly, že když udělají krok chybným směrem, tak alespoň někdo za nimi ve vedení státu stojí. Tak by se i ten státní zástupce cítil svobodnější, i ten policista by se cítil svobodnější,“ tvrdí Hudeček o kauzách premiéra, které se dosud nedostaly k soudu.

Pokud se stane to, co se stalo v Maďarsku, trošku v Polsku a jinde, kde je špička moci zaměřena nedobrým bezskrupulózním směrem, tak to je problém. Možná stačí vyměnit prezidenta. Ostatně – už se povedla změnit vláda, takže uvidíme, jestli doběhnou i ty soudy,“ dodává.

Jak po sedmi letech hodnotí celý soudní proces Opencard? Co to udělalo s jeho osobním životem? Chce se ještě někdy vrátit do politiky a proč nedobrovolně odešel z TOP 09, jak říká?

Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související