Pětikoalice utrpěla vítězství, ale oni vědí, že se musejí chovat s pokorou, věří exdiplomat Kolář

26. říjen 2021

„Bylo opakovaně zdůrazňováno, že tady nejde o to sejmout prezidenta Miloše Zemana, ale zachovat funkčnost státu. A povinnost, která se s tím pojí k hlavě státu, musí být někým vykonávána. Pokud by toho prezident nebyl schopen, tak tady Ústava mluví jasně,“ říká v Osobnosti Plus bývalý velvyslanec v Rusku i USA a dnes poradce politiků Petr Kolář. 

Petr Kolář je externím poradcem předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a občas radil i současnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Z Vystrčilova vystupování kolem zdravotního stavu hlavy státu má velmi dobrý pocit.

Čtěte také

Přesně opačné pocity má ale z úředníků Hradu, zejména po zveřejnění videa z nemocnice, kde prezident podepisuje 8. listopad jako nejzazší termín svolání nové sněmovny.

„Přiznávám, že jsem se na to podíval, i když mi to bylo velmi trapné. Měl jsem zábrany, vím totiž, o čem mluvím, když je člověk takto vážně nemocný a v podstatě se nachází ve stavu, který se blíží tomu kritickému – a z toho si pořizovat záznamy, které jsou pak zveřejněny... Když vidíte barvu kůže, když vidíte všechno to, co pak kde kdo zkoumá a rozebírá na sociálních sítích, jak se na to téma začaly dělat vtipy... Mně to vlastně bylo hrozně nepříjemné.“ 

Jakkoliv nejsem a nikdy jsem nebyl žádným velkým fandou prezidenta Miloše Zemana, tak mně ho vlastně najednou přišlo líto.
Petr Kolář

„Musím se přiznat, že jakkoliv nejsem a nikdy jsem nebyl žádným velkým fandou prezidenta Zemana, tak mně ho vlastně najednou přišlo líto.“

A měl jsem vztek na ty lidi, kteří si ho takto pro sebe privatizovali pro své osobní zájmy. Musím říct, že kancléř Vratislav Mynář, jak mi byl dřív protivný, tak mi začal být opravdu odporný. Je mi z toho člověka vlastně zle, když se nad tím v detailech zamyslím,“ přiznává bývalý diplomat Kolář. 

Křeček ano, Fiala ne

Když prezident na tomto kontroverzním videu podepisoval svolání Poslanecké sněmovny na ten nejzazší termín, tak k tomu německy dodal, že kdo vyhrává čas, vyhrává všechno. Hraje ale čas svolání sněmovny teď vůbec nějakou velkou roli?

Čtěte také

„Myslím, že to je právě jeden z momentů, kdy si musíme připustit, že prezident je už opravdu mimo. Povolební aritmetika a počty jsou jasné. Já nevím, na co prezident sází. Na nějaký game-changer nebo nečekanou událost se spoléhá. Tady není moc co řešit,“ tvrdí Kolář.

Když může v nemocnici na jednotce intenzivní péče přijímat prezident Radka Vondráčka (ANO) nebo ombudsmana Stanislava Křečka, proč nemůže přijmout lídra koalice Spolu a kandidáta na premiéra, ptá se Kolář:

„Nerozumím pak tomu, proč nemůže přijmout předsedu ODS Petra Fialu, který o to stojí a který prezidentovi chce říct, že vládní většinu má.“ 

Koncentrace moci?

Kdyby došlo kvůli zdravotnímu stavu prezidenta Zemana k jeho dočasnému zbavení pravomocí na základě článku 66 Ústavy ČR, dosavadní opozice a budoucí pětikoalice by mohla mít v rukou opravdu velkou část státní moci.

Čtěte také

„Pokud by byl aktivován článek 66, tak tam se převádí pravomoci na předsedu sněmovny a předsedu vlády. V případě, že by prezident nedej bože skonal, nebo by najednou byl úplně mimo úřad, tak tam pak jsou nějaké pravomoci přeneseny i na předsedu Senátu,“ vypočítává Kolář.

„Koncentrace moci by tady byla jako hrom, protože předpokládáme, že předsedkyní sněmovny bude Markéta Adamová Pekarová (TOP 09), pětikoaličním předsedou vlády by byl ustaven Petr Fiala a předsedou Senátu je další člen ODS Miloš Vystrčil.“

„Na druhou stranu – podle toho, jak se doposud vítězné strany chovají, tak já z toho mám zatím, a teď to nechci nějak zakřiknout, dojem, že si dobře uvědomují, že tak trošku utrpěli vítězství a že to je malinko Pyrrhovo vítězství. Protože ono to je vítězná menšina, poražená je většina. Oni ví, že se podle toho musejí chovat s jistou pokorou. Že to není tak, jako že si teď mohou uchvátit zemi a že mají moc k tomu, aby to učinili. Uvědomme si, že 1,6 milionu hlasů propadlo mimo sněmovnu,“ uvažuje. 

Je to nesmírně těžká situace, do které vláda nastupuje. To je v podstatě vláda menšiny proti většině.
Petr Kolář

„Moc je jistě velmi svůdná, je to lidsky velké pokušení. Ale k tomu, aby to bylo pokušení neovladatelné, musíte být nezodpovědní. A toto v tuto chvíli snad nehrozí,“ dodává. 

„Po volbách jsem měl velkou radost, když jsem viděl, jak dopadli komunisté, jak dopadl Jan Hamáček (ČSSD) nebo Volný blok s Janou Bobošíkovou. Upřímně řečeno – zároveň jsem necítil nějakou bezmeznou radost, protože je to nesmírně těžká situace, do které vláda nastupuje. To je v podstatě vláda menšiny proti většině. Nastupuje do doby, kdy máme rostoucí ceny energií, kdy nevyrábí Škodovka a tak dále.“

Česko-ruské vztahy?

Petr Kolář je bývalým velvyslancem v Ruské federaci. „Můj pohled na česko-ruské vztahy je teď trošku, řekněme, brutální, protože říkám: Nechme to být, tam není upřímně řečeno co dělat. Teď na to není kudy jít.“ 

Čtěte také

„V bilaterální rovině máme oproti Rusku výhodu, že máme skutečné spojence. Když se zamyslíte nad tím, kdo je spojenec Ruska, chvíli vám to bude možná trvat. Možná přijdete na Venezuelu, případně zbytkově Kubu, i když to už je opravdu hodně zbytkově. Ale my máme spojence a s nimi můžeme v evropsko-ruské relaci nějak fungovat,“ vyzdvihuje a pokračuje ve srovnávání: 

„Co se týče byznysu, tak ten je v zásadě marginální a zanedbatelný. Nakonec jsem rád, že se i řada našich podnikatelů obrací jinam, anebo v Rusku podnikají s tím rizikem, že to může být pro ně do budoucna těžké. Ale já nevidím cestu kudy teď jít – abychom se Rusku nemuseli vymlouvat a omlouvat. Oni to očekávají, ale my nemáme důvod.“

Poslechněte si celou Osobnost Plus, kde se dozvíte, jak se Petr Kolář angažuje v prezidentské kandidatuře generála Petra Pavla. Ptala se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související