Celá konstrukce vlády je taková, že bude vládnout pět stran, počítá šéf Starostů Rakušan s Piráty

8. listopad 2021

Ustavující schůze sněmovny začíná v pondělí odpoledne, volba nového vedení dolní komory by měla následovat ve středu. Pokud jde o hladký průběh všech náležitostí, nemá Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), příští předsedkyně sněmovny, větší obavy. Protože koalice Spolu a Pirátů se Starosty už ukázaly velkou vůli co nejdřív se na věcech domluvit. Prodlužování volby se dá ovšem předpokládat u opoziční SPD, která žádá také místopředsednické křeslo ve sněmovně. 

SPD tvrdí, že zastoupení jednotlivých stran by mělo proporční podle počtu získaných mandátů ve volbách. Pětikoalice ale odmítá hlasovat pro člena SPD.

Čtěte také

„Nikde není dáno pravidlo, že posty místopředsedů musí být obsazeny podle velikosti klubů. Co se týká jednacího řádu, tak ten umožňuje při jednání o funkcích ve sněmovně sdružení klubů do jednoho většího,“ vysvětluje Pekarová Adamová, která má sama zasednout v čele sněmovny.

A připomíná, že sdružení do většího klubu využila tehdy takzvaná demokratická opozice po minulých volbách.

„Teď tak vlastně činí tři kluby koalice Spolu a dva kluby Pirátů a Starostů. Já jsem tudíž nominantkou celé koalice Spolu, nikoli jen klubu TOP 09. A ta nominace je navíc podporovaná i koalicí Pirátů a Starostů, což už je dohromady 108 poslanců,“ dodává s tím, že podobně je to i v případě nominací za koalici Pirátů a hnutí STAN.

Připomíná to totalitu nebo diktaturu. Ani jsem nečekal, že se tak rychle budeme vracet před rok 1989.
Tomio Okamura (SPD)

S takovým postupem ale ostře nesouhlasí předseda hnutí SPD Tomio Okamura: „Připomíná to totalitu nebo diktaturu. Ani jsem nečekal, že se tak rychle budeme vracet před rok 1989.“

Silnými výroky nešetří ani přímo směrem k Markétě Pekarové Adamové, která by podle zastánce přímé demokracie měla zvážit, zda vůbec kandidovat na post třetího nejvyššího ústavního činitele v zemi.

Koalice Spolu a Pirátů se Starosty podle Pekarové nehodlají vyhovět ani nominaci hnutí ANO, které se rozhodlo postavit jako kandidáta dosluhujícího předsedu sněmovny Radka Vondráčka. 

Čtěte také

„Vzhledem k některým jeho eskapádám bychom byli raději, kdyby zvolen nebyl,“ říká Pekarová a naráží tak třeba na Vondráčkův kytarový tanec na sněmovním pultíku.

Za něj se ale omluvil, připomíná předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová, která je přesvědčená, že její kolega odváděl v minulých letech ve funkci předsedy dobrou práci.

Pekarova Adamová připomíná, že podle dohody má hnutí ANO nárok na dvě místopředsednická křesla ve vedení sněmovny a že volbu další kandidátky hnutí, Jany Mračkové Vildumetzové, pětikoalice nekritizuje. 

Budou Piráti ve vládě?

Zatím nezodpovězenou otázkou zůstává, zda se na vládě budou spolupodílet také Piráti, kteří zatím na rozdíl od ostatních stran budoucí pětikoalice neschválili koaliční smlouvu a programové prohlášení. Ve straně zaznívá kritika směrem ke Starostům, kteří podle některých výkladů nejednali vůči svému koaličnímu partnerovi férově.

Čtěte také

Pirát Jakub Michálek se domnívá, že je správné, aby měli jeho spolustraníci dostatek času k prostudování všech okolností a mohli se k tak zásadní věci, jako je účast na vládě, odpovědně vyjádřit.

Člen ODS a možný příští ministr financí Zbyněk Stanjura ale věří, že se nakonec rozhodnou do vlády jít. „Byla to společná práce obou koalic, nevyjednávali jsme jako pět stran mezi sebou, ale jako dvě koalice – vycházeli jsme ze dvou předvolebních programů.“

Pokud by pirátské fórum rozhodlo, že koaliční smlouvu příští vlády nepodpoří, musely by se zbývající subjekty znovu sejít a poradit se, jak postupovat dál. „Pevně ale věřím, že k tomu nedojde,“ dodává Stanjura.

Hosty byli:
Anna Horáčková, redaktorka, Český rozhlas
Markéta Pekarová Adamová, TOP 09
Zbyněk Stanjura, ODS
Jakub Michálek, Piráti
Petr Nováček, komentátor, Český rozhlas
Vít Rakušan, STAN
Marian Jurečka, KDU-ČSL
Tomio Okamura, SPD
Alena Schillerová, ANO

„Kdyby se vyslovili proti, tak by to byl určitě problém, protože celá konstrukce vlády je v tuto chvíli dělána tak, že bude vládnout pět stran a všechny mají své zastoupení. Společně s Piráty jsme si vyjednali nějaký počet členů vlády pro naši koalici, společně jsme vyjednávali o programovém obsahu,“ vyjmenovává Vít Rakušan, předseda Starostů a kandidát na ministr vnitra.

A připomíná, že koaliční smlouva Pirátů a Starostů nepočítá s tím, že by jedna strana šla do opozice a jedna do vlády.

„Potom, co voliči umožnili v Poslanecké sněmovně většinu, která se vysloví proti stylu vládnutí posledních let, máme mandát do vlády jako Starostové a nezávislí jít. Chceme naplnit koaliční smlouvu a jít tam společně s Piráty. Pokud by to ale Piráti neodsouhlasili, tak tady holt máme dvě rozhodnutí stranických orgánů, která stojí proti sobě, a museli bychom řešit, jakým způsobem postupovat dál,“ uzavírá.

Proč strany zatím nechtějí zveřejnit jména budoucích ministrů? A jak budou postupovat Piráti, pokud by jejich nominanta odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman?

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.